Jutut Hämeenlinna

Kirpputorilöytö poiki taideprojektin

Edwina Goldstonen teos "Our lives" koostuu kattopellin paloille siirtokuvina tulostetuista valokuvista. Ajan patinoimat kuvat tarjoavat kurkistuksen menneeseen, Nurmi-Vahvialan asukkaisiin ja heidän elämäänsä vuosina 1924–1940.

GalleriaKONEessa on esillä lokakuussa Riihimäellä asuvan kuvataiteilija Edwina Goldstonen näyttely “Maan laulu”. Näyttely sai alkunsa kirpputorilöydöstä. Goldstone löysi riihimäkeläiseltä kirpputorilta mielenkiintoisen pahvilaatikon vuonna 2011. Laatikossa oli noin 400 lasinegatiivia, ja löytö käynnisti kuutisen vuotta kestäneen taideprojektin.

Taiteilija puhdisti ja skannasi negatiivit ja loi niistä uusia teoskokonaisuuksia. Osa negatiiveista oli huonossa kunnossa.

– Toisiinsa liimautuneiden negatiivilevyjen irrottamiseen meni viikkoja, Goldstone kertoo.

Lasinegatiiveista paljastui kuvia Karjalankannaksella sijainneen Nurmi-Vahvialan asukkaista ja elämästä vuosina 1924–1940. Ennen sotaa otetut kuvat heijastelevat rauhallista arkea ja sosiaalista kulttuuria.

Goldstone on onnistunut tunnistamaan monet kuvien henkilöistä, muttei kaikkia. Myös Vahviala-seuran jäsenet ovat auttaneet taiteilijaa tunnistamisessa. Negatiivien joukossa on useita Antti ja Hilma Tuomelan perhekuvia. Goldstone arvelee, että ainakin osa valokuvista on rehtorina toimineen Antti Tuomelan ottamia.

– Girl with no name -teoksen tytön katse vangitsi minut heti, kun näin kuvan. En ole onnistunut vielä selvittämään tytön henkilöllisyyttä. Tunnistaminen jatkuu yhä.

Näyttely koostuu unohdettua historiaa kuvaavista valokuvista, piirustuksista, installaatioista, tutkimusmateriaalista ja videosta. Näyttelykokonaisuudessa on kyse sekä muistamisesta että kunnioittamisesta.

– Haluan osoittaa kunnioitusta sodan puhjettua kotinsa menettäneille ja evakkoon lähteneille karjalaisille.

Englannista muuttanut Goldstone kertoo tunnistavansa itsessään samankaltaisia tuntoja; muisto synnyinseudusta ja kotiseutuidentiteetistä säilyy. Näyttely muistuttaa myös nykypäivän maahanmuuttajien ja pakolaisten todellisuudesta.

Takaseinälle on ripustettu teokset “Earth Song” ja “Our lives “. Näyttelyn nimiteoksessa “Earth Song” on päällekkäin kaksi lasinegatiivikuvaa; koulukuva ja kuva Vahvialan rautatieasemasta. Our lives -teos koostuu kattopellin paloille siirtokuvina tulostetuista Nurmi-Vahvialan asukkaiden valokuvista. Osa kuvista on teräviä, osassa näkyvät lasinegatiivien säröt ja veden ja tulen aiheuttamat tuhot.

Ajan patinoimat, elämän haurautta symboloivat negatiivit kiehtovat Goldstonea.

– Patina itsessään kertoo tarinaa. Halusin säilyttää teoksissani negatiivien alkuperäisen tunnelman ja antaa ajan näkyä.

Goldstone opiskeli muotoilua ja kuvittamista Suffolkin taide- ja muotoiluoppilaitoksessa ja valmistui kuvataiteen maisteriksi Norwichin yliopistosta. Taiteilija asuu ja työskentelee Riihimäellä, jonne muutti pari kymmentä vuotta sitten. Hänet tunnetaan mm. sosiaalisesti kantaa ottavista projekteista ja teoksissa käytetyistä esineistä, joihin liittyy henkilökohtaista historiaa ja kulttuurisia merkityksiä. Goldstone tutkii identiteetin, muistin ja maantieteellisen mielikuvituksen välisiä yhteyksiä.

Edwina Goldstonen “Earth Song, Maan laulu” on näytteillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 23.10. asti.

Menoinfo