Jutut

Koivisto ja Toukkari tutkivat taidegrafiikan rajapintoja

GalleriaKONEessa on esillä maaliskuussa kahden helsinkiläisen taidegraafikon, Outi Koiviston (1982) ja Milla Toukkarin (1986) näyttely ”Transgraph”. Koivisto ja Toukkari tutkivat uutta tapaa nähdä painettu kuva. Heidän teoksissaan on yhteyksiä valokuvasta, kuvanveistosta ja installoinnista.

– Käsittelemme taidegrafiikkaa rajapintojen, siirtymien ja käännösten kenttänä, jossa kuvan alkuperä kyseenalaistetaan.

Näyttely suunniteltiin nimenomaan GalleriaKONEen tilaan.

– Näyttelykokonaisuus rakentui lopullisesti paikan päällä. Ripustaminen kesti kaksi päivää, taiteilijat kertovat. Kokonaisuus on tilallinen kollaasi, jossa teokset tulevat osaksi tilaa.

Keskellä galleriaa on Toukkarin videoinstallaatio ”Taitos I”. Installaatio koostuu puukehikosta, suojapeitteestä, monotypiasta ja videosta. Videolla esiintyy taidegrafiikan olemusta kuvaavia tekstilainauksia Deleuzen ja Guattarin kirjasta ”Mitä filosofia on?”.

– Erilaiset tekstit kulkevat mukana oikeastaan kaikessa tekemisessä. Molempien teokset alkavat yleensä valokuvasta ja tekstistä, taiteilijat tuumivat.

 

Toukkarin teos ”B, B (Homage to Lorna Simpson)” koostuu syväpainohuovasta, sille kiinnitetyistä pigmentti- ja lasertulosteista sekä tekstiä sisältävästä seinämaalauksesta. Teos on nimensä mukaisesti kunnianosoitus amerikkalaisille valokuvaaja ja multimediataiteilija Lorna Simpsonille.

Koiviston teoksessa ”Dis/appering” tila, laatta ja kuva limittyvät ja pinoutuvat mielenkiintoisella tavalla. Tummasävyinen teos jatkuu seinältä lattialle asti.

– Väripalettiini kuuluu yleensä mustan ja harmaan sävyjä. Kirkkaat värit eivät sovi ilmaisuuni, Koivisto esittelee.

 

Kyseessä on taiteilijakaksikon ensimmäinen yhteinen näyttely. Molemmat ovat valmistuneet taiteen maistereiksi Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta, Koivisto vuonna 2016 ja Toukkari vuonna 2012. Toukkari valmistui myös kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian taidegrafiikan koulutusohjelmasta vuonna 2015.

Koivisto ja Toukkari ovat Helsingin Vallilassa sijaitsevan KellariPress-taidegrafiikan työhuoneyhteisön perustajajäseniä. He ovat työskennelleet yhteisissä tiloissa nelisen vuotta.

– KellariPress syntyi yhteisöllisyyden halusta ja käytännön tarpeesta. Työtilojen lisäksi meillä on yhteisessä käytössä leveä prässi ja muita grafiikan työvälineitä, taiteilijat kertovat.

Outi Koiviston ja Milla Toukkarin “Transgraph” on näytteillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 27.3. asti.

 

Asiasanat

Menoinfo