Jutut

Kolumni: Kokutaitoluntti konontti korkeatäntti

Juha-Pekka Koskinen

Kokemisenluntti koheneminenväntti konontti kohuttanutpuntti koppineitaontti konatäntti koonnavuntti kotkuvastijantti. Konetmontti kodiatmentti kovatontti kohranneetuntti kolstatilaapantti kotuillejuntti, koissajontti korkutellaansuntti koortennuntti koikkoahentti kokutaitoaluntti.

 

Kosjontti kollaanontti kohellisiarentti, koientti koikuistenkaanantti kontointti kojantti koitotantti kokemiseenluntti koleontti koipussaanhuntti. Kokstintentti kommartaminenyntti konontti koikeaavantti, korsinkinvantti kosjontti koseessakyntti konontti kolankentti koovakkeetkantti. Komessasontti kohesläntti kokajontti koestivintti koetaanluntti koorinväntti, kohingossavantti koitantti kohallantantti.

 

No, en halua, että kenelläkään ratkea verisuoni aivoista, joten jätetään vähemmistön vilkkaasti puhuma kieli sikseen. Eikä konttilaisten tarvitse pahastua tästä kulttuurisesta omimisesta, sillä minussa virtaa pisara konttilaisten verta. Tämä pieni pätkä riittää varmasti havainnollistamaan jokaiselle kontinkieleen perehtymättömälle, kuinka vaikeaa lukeminen voi olla, jos siihen ei ole tottunut, tai kiusana on lukihäiriö. Sanat näyttävät tutuilta, mutta niiden sisältö ja sanoma jää vieraaksi. Lukeminen on taito siinä missä muutkin taidot. Jos sitä ei harjoita ja harjoittele, se ei enää suju.

 

Nyky-yhteiskunnassa on mahdotonta tulla toimeen ilman kunnollista lukutaitoa. Kaavakkeiden määrä ei suinkaan ole aikojen saatossa vähentynyt vaan lisääntynyt ja suomen kieleen on syntynyt useita uusia murteita. Esimerkiksi minun on vaikea ymmärtää vero- tai kelakieltä, vaikka pelaan sanojen kanssa päivittäin. Politiikka on myös melkoisen vaikea kieli, sillä se rakentuu eufemismien, savon ja passiivin varaan.

 

Itseään voi kuitenkin lohduttaa sillä, ettei kenenkään tarvitse olla mestari kaikessa. Sujuvan lukutaidon ylläpitää helposti lukemalla kaksi romaania kuukaudessa, mieluiten hämeenlinnalaisen kirjailijan kirjoittamia. Virheitä ja väärinymmärryksiä sattuu aina, kuten kontinkielinen käännökseni osoittaa. Aina on kuitenkin parempi yrittää pitää yllä niitäkin taitoja, joita ei ihan täydestä sydämestään rakasta.

 

Suomessa lukeminen on siitä hieno harrastus, että sen pariin pääsee erittäin halvalla. Joka kaupungissa ja kunnassa on jonkinlainen kirjasto, josta saa vain muovikorttia vilauttamalla lainata kirjoja niin paljon kuin selkä kestää. Valkean paperin ja tumman musteen outo lumo voi viedä mukanaan, jos ei pidä varaansa. Ei pidä säikähtää sitä outoa kohinaa, joka alkaa kaikua korvissa. Sen aiheuttaa veri, joka alkaa kiertää aivoissa, kun mielikuvitus aktivoituu ja emojit avautuvat sanoiksi.

 

Kovaahyntti kouluajontti kojantti koviahyntti kokuhetkiäluntti!

Menoinfo