Jutut

Kolumni: Koronakevät tarjoilee onnistumisia ja opittavaa

Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva
Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva

Tätä kevättä ovat rytmittäneet koronan päivittäiset tilannetiedotukset ja analysoinnit. Vaikka olemmekin onnistuneet sairauden hallinnassa hyvin, on meillä myös opittavaa ja parannettavaa.

Kansainvälisessä vertailussa meillä on koronatartuntoja niukasti, sairaaloissa hoidettavien määrä on mitätön ja kuolleisuus vähäistä. Hämeenlinnassa ja Janakkalassa on viruksen eteneminen lähes pysähtynyt ja todettuja tartuntoja on kevään ajalta vain yhdellä noin 1 500:sta. Hattulassa tartuntoja on vieläkin harvemmalla. Kaikista sairastuneista lähes 90 % on alle 70-vuotiaita.

Korona on uusi, yleisvaarallinen virustauti. Julkisuudessa jää varjoon, että kun Suomessa menehtyy joka päivä yhteensä noin 150 ihmistä, niin koronan osuus näistä vaihtelee viiden molemmin puolin. Koronaan kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta ja heistä yli 90 prosentilla on ollut yksi tai useampi pitkäaikaissairaus; yleisimmin sydänsairaus ja sokeritauti.

Kiitettävää on ollut kansalaisten tottelevaisuus noudattaa annettuja ohjeita sekä terveydenhuollon varautuminen niin valtakunnallisesti kuin Kanta-Hämeessä. Keskeiset tavoitteet ovat olleet turvata hoidon riittävyys ja suojata riskiryhmät tartunnoilta. Molemmissa tavoitteissa olemme onnistuneet yli odotusten.

Kuormitushuippu oli jo huhtikuun 9. päivänä ja sairaalahoidossa on enää alle puolet huhtikuun alkuun verrattuna. Huippu tuli yli kuukausi etuajassa ja sairastuneiden määrä jäi alle pelätyn. Terveydenhuoltomme selvisi nyt säikähdyksellä, mutta siirretyistä tutkimuksista ja hoidoista kasaantui tulevaisuuteen iso työ ja kallis lasku.

Kielteistä ovat olleet johtavien päättäjien ja asiantuntijoiden keskenään ristiriitaiset lausunnot sekä eräiden päätösten viivästyminen ja niiden toimeenpanon kangertelu. Sekä Suomessa että maailmalla on turhaan lupailtu turvallista rokotetta, tehokasta lääkehoitoa tai suojavälineiden omaa tuotantoa. Muutamien johtavien valtioiden päämiehetkin ovat puhuneet puuta heinää.

Kotimaassa vastuuministeri on saattanut sanoa yhtä, ministeriön johtava viranhaltija toista ja asiantuntija kolmatta. Vähemmästäkin menee sekaisin. Tilannetta pahentaa, jos toimittajan selkeään kysymykseen ei vastata tai annetaan ympäripyöreä vastaus. Tätä on liikkeellä!

Opittavaa on yhteisen linjan löytämisessä maskien käytölle sekä suhtautumisessa yli 70-vuotiaisiin. Päättäjät aliarvioivat pahasti kokeneiden ja paljon elämää nähneiden ikäihmisten kyvyn ja halun päättää elämästään ja käyttäytymisestään. Vasta lisääntyvän kritiikin myötä on ymmärretty, että pelottelun ja neljän seinän sisälle eristämisen tie on väärä.

Heti alusta olisi kannattanut kannustaa ja rohkaista ikääntyviä pitämään säännöllisesti huolta fyysisestä ja henkisestä kunnostaan, nauttimaan raikkaista kevätsäistä ja ylläpitämään tärkeimpiä ihmissuhteitaan. Tämä kaikki on mahdollista toteuttaa turvallisesti, ihmisiin luottaen ja ihmisarvoa kunnioittaen.

Näkoislehti

27.5.2020

Menoinfo