Jutut Hämeenlinna

Koululaiset vetosivat kaupungin johtoon

Seminaarin neljännen luokan Elmeri Ollinkangas luki kaupunginhallituksen huoneessa oman vetoomuksensa paremman sisäilman ja terveellisen koulun puolesta.

Seminaarin koulun D-rakennuksessa on todettu sisäilmaongelmia. Asiasta ilmoitettiin koululaisten vanhemmille tiedotustilaisuudessa 24. lokakuuta. Talossa on opiskellut reilut 200 koululaista. Seminaarin 4 D-luokka suuntasi kertomaan huolistaan Hämeenlinnan kaupungin johdolle varhain torstaiaamuna.

– Saimme viime keskiviikkona kuulla järkyttäviä uutisia sisäilmainfossa Seminaarin koululla, tempauksen yhtenä moottorina toiminut oppilaan äiti Henna Miettinen kertoo.

– Lapset ovat olleet tiloissa kaksi ja puoli kuukautta ja heillä on ollut ihmeellisiä kuumeiluita, nuhaa sekä kurkkukipuja ilman selkeää syytä. Yhdeltä äidiltä lähti luokassa kokonaan ääni tunnissa. Nyt D-rakennuksessa on todettu mikrobikasvustoa ja sanottu, että niissä tiloissa ihmiset todennäköisesti sairastuvat, mutta mitään tarkempaa tietoa emme ole saaneet.

Lähetystöä olivat vastaanottamassa kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas, sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko ja opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä.

– Arvostamme sitä, että olette olleet aktiivisia tässä asiassa, Kenakkala kiittelee.

– Terveet koulutilat ovat kaikille erittäin tärkeitä. Tilanne on sisäilmaongelmien suhteen tällä hetkellä haasteellinen koko Suomessa.

Rakennuksen omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt oy, joka on luvannut tiedottaa sisäilmatutkimusten tuloksista koululaisten vanhemmille 7. marraskuuta.

– Syk on luvannut lähettää tulokset 6. marraskuuta kokoontuvalle kaupungin sisäilmatyöryhmälle. Ryhmään kuuluvat terveydenhuollon ammattilaiset tulkitsevat tilanteen ja ottavat kantaa siihen, voidaanko opiskelua jatkaa rakennuksessa esimerkiksi kevääseen, Isosuo sanoo.

Koululaiset lukivat kaupunginhallituksen kokoushuoneessa itse kirjoittamiaan vetoomuksia, joissa toivottiin nopeaa ratkaisua väistötiloista tai parakkeja koulun pihalle.

4 D-luokan oppilas Frans Ripatti kiteytti monien tunteet.

– Me haluttaisiin ihan heti tietää, mitä siellä rakenteissa oikein on. Kiinteistönomistajat ei ole sitä kertoneet. Jos siellä on vaikka sädesientä, niin sehän on tosi vakavaa.

Menoinfo