Jutut

Kuurokin pärjää myyjänä

Syntymästään kuuro Jenni Uschanoff, 28, aloitti myyjänä Suomenkasarmeilla sijaitsevassa Old Labelsin NostalgiaPuodissa marraskuun alussa. Sekä hän itse että liikkeen yrittäjä Kristiina Penger kertovat, että paremmin ei olisi voinut kaikki mennä.

– Tulin töihin innoissani, koska olin ollut pitkään työttömänä. Muutin Helsingistä tänne ja kaipasin ”jotakin” elämääni. Jännitti kyllä, koska kuurot eivät pääse helposti töihin. Olen tottunut ennakkoluuloihin, mutta Kristiinalla on ollut alusta asti upea asenne, ja hän on uskonut minuun, alun perin Hämeenlinnasta kotoisin oleva Uschanoff kertoo.

Kaikilla on ollut pelkkää hyvää sanottavanaan ystävällisesti hymyilevästä myyjästä.

– Jenni on nokkela, fiksu, empaattinen ja todella positiivinen. Perehdyttämisaika on tietysti vähän normaalia pidempi, enkä itse osaa viittomakieltä, mutta olemme hoitaneet asioita eleillä, ilmeillä, kynällä ja paperilla sekä tekstiviesteillä, Penger kertoo.

Penger saa kuulovammaisen työllistämiseen palkkatukea. Hän sai vinkin Jennistä, jonka isä Kimmo Uschanoff työskentelee vastaavana työvalmentajana kuulovammaisten työkeskuksessa Sampolassa.

– Pyysin Jenniä käymään, ja heti oli ihan selvää, että haluan hänet. Tein itse pitkään kahta työtä, ja näin sain myymälän pitämiseen helpotusta. Jenni on puodissa itsenäisesti torstain, perjantain ja lauantain, Penger kertoo.

Uschanoff on ollut ennenkin töissä, mutta tämä on hänen ensimmäinen asiakaspalvelupaikkansa. Asiakkaiden kanssa on sujunut hänen mukaansa yllättävänkin hienosti.

– Jotkut toki aluksi hämmästyvät kuurouteni takia, mutta hyvin on mennyt. Ja kuuroja asiakkaita on ollut mukava palvella viittomakielellä, hän iloitsee.

Myyjäksi ryhtymistä Uschanoff suosittelee lämpimästi muillekin kuulovammaisille, sillä tehtävät eivät ole vaikeita, ”kun kynä ja vihko on keksitty”. Myös työnantajia hän kannustaa palkkaamaan kuuroja töihin.

– Ennakkoluuloinen asenne pois! On mahtavaa, että olen löytänyt ennakkoluulottoman ja hyvän työnantajan. Koko ikäni olen tottunut siihen, että työhaastatteluja evätään, kun selviää, että olen kuuro.

Penger haluaisi nähdä, että kuuroja palkattaisiin normaaleihin töihin entistä enemmän. Hämeenlinnassakin heitä olisi monia työkykyisiä. Hän kutsuukin kaikkia kiinnostuneita käymään tutustumassa, miten homma NostalgiaPuodissa Jenni Uschanoffin kanssa toimii.

Artikkeleita

lokakuu 2018
ma ti ke to pe la su
« syys    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031