Jutut Hämeenlinna

“Kuvaan oikeastaan kaikkea”

Jarkko Penttinen vangitsee kamerallaan muun muassa upeita maisemia, auringonlaskuja ja erilaisia tapahtumia.

Hämeenlinnalainen Jarkko Penttinen on vapaa-ajallaan innokas valo- ja videokuvaaja. Ensimmäisen digikameransa hän muistelee hankkineensa vuonna 1997.

– Siitä se kuvausharrastus alkoi. Järjestelmäkameran hankin 2000-luvun puolella, ja Hämeenlinnan Kameraseuraan liityin runsaat viisi vuotta sitten.

Penttinen kuvaa maisemia, auringonlaskuja, vesitippojen roiskahtelua ja erilaisia tapahtumia. Myös tuote- ja henkilökuvat kiinnostavat.

– En tykkää kuvata lintuja, muuten kuvaan oikeastaan kaikkea, mies juttelee.

– Hienointa on lähteä kuvaamaan ulos luontoon tai kaupungille ja olla omissa oloissa. Haastavinta on tietyn, mielessä olevan vision tavoittaminen. Pitää päästä hyvälle kuvauspaikalle, tai tavoittaa tietty valo.

Videokuvaamisesta Penttinen innostui kolmisen vuotta sitten.

– Olen katsonut YouTubesta, miten muut ovat kuvanneet ja editoineet, ja kehittynyt kokeilemalla.

Penttinen kuvaa mielellään mm. retkeilyvideoita. Viimeisin urakka oli neliosainen pyöräilyvideo. Penttinen polki kesälomansa alkajaisiksi Kuopiosta Hämeenlinnaan. Taival taittui neljässä päivässä ja matkaa kertyi 378 km.

– Minulla oli kamera valjaissa ja kuvasin joka päivä.

– Videoitani voi seurata YouTubessa JDVlog-kanavalla. Pyrin julkaisemaan videon kerran viikossa.

– Mielenkiintoisin videoprojektini on ollut Uneton48-kilpailu viime keväänä, Penttinen arvioi.

Uneton48 on lyhytelokuvakilpailu, jossa mukaan ilmoittautuneet joukkueet tekevät 48 tunnin aikana 2–7 minuutin pituisen elokuvan. Kullekin joukkueelle arvotaan genre, ja elokuvan tulee sisältää kilpailun alussa julkistettavat kaikille pakolliset elementit, tietty vuorosana ja roolihahmo.

– Toteutimme elokuvan viikinkimiekkailu- ja historian elävöittämisseura Vanajan Susien porukalla. Meille arvottiin metsästyselokuva. Minä kuvasin, editoin ja tein musiikin. Muu ryhmä hoiti käsikirjoituksen, ohjauksen, näyttelemisen ja lavastuksen. Tosi hauska projekti mukavalla porukalla!

Penttinen toivottaa kaikki valokuvauksesta kiinnostuneet uudet harrastajat mukaan Hämeenlinnan Kameraseuran toimintaan.

– Kameraseura kokoontuu kerran kuussa, kesän jälkeen taas syyskuusta lähtien. Kokeilemme muun muassa erilaisia tekniikoita ja jaamme kuvausvinkkejä.

Hämeenlinnan Kameraseuran Jokaiselle jotakin -valokuvanäyttely on esillä parhaillaan Hämeenlinnan pääkirjaston aulassa 31.8. asti. Valokuvateokset esittelevät läpileikkauksen siitä, mitä kameraseuran jäsenet kuvaavat.

Menoinfo