Jutut

Lakiin perustuen, mutta harkinnanvaraisesti

Lastensuojelun avohuollon vapaaehtoinen tukihenkilötoiminta lähtee aina liikkeelle sosiaalityöntekijän aloitteesta. Kun sosiaalityöntekijä kohtaa omassa työssään perheissä nuoria ja lapsia joille tukihenkilö voisi sopia, hän ottaa yhteyttä tukihenkilötoiminnan ohjaajiin.

– Tukihenkilön järjestäminen on aina harkinnanvaraista, vaikka toiminta perustuu lakiin. Hämeenlinnassa toiminta on kaupungin käsissä, osa kunnista ostaa palvelun yhteistyökumppaneiltaan, tukihenkilötoiminnan ohjaajat Päivi Korpela ja Terhi Tikkala kertovat. Heille ohjaustyö on vain osa työnkuvasta, ei päätoimista työtä.

Hämeenlinnassa on nyt viisitoista lasten ja nuorten tukihenkilöä, joista viisi on miehiä. Määrä on nykyisellään osapuilleen riittävä, mutta työstä kiinnostuneita vapaaehtoisia koulutetaan tarvittaessa lisää.

– Maaliskuussa järjestetään vapaaehtoistyön peruskoulutusta Kumppanuustalolla. Se on hyvä lähtökohta tällekin työlle, Terhi Tikkala sanoo.

 

Kirjattuja erityisvaatimuksia ei tukihenkilöiltä vaadita, vaan avointa mieltä ja aitoa halua auttaa nuoria lähimmäisiään. Tukihenkilöiltä toivotaan yleensä pitkäaikaista, vähintään vuoden sitoutumista.

Koulutukseen valittavat haastatellaan, jotta molemmille osapuolille selviää työn tarjoamat mahdollisuudet ja vaatimukset.

– Tukihenkilöille järjestetään kerran kuukaudessa vertaistukitapaaminen, pari kertaa vuodessa virkistys- ja koulutuspäivä, Päivi Korpela kertoo. Yhteisissä kokoontumisissa vertaistuki on tärkein anti. Samalla osallistujat saavat mahdollisesti toimivia ideoita omaan työhönsä.

Tukihenkilöille ei makseta palkkaa, mutta he saavat kuukausittain kulukorvauksen muun muassa pääsylippujen, matkojen, syömisten ja kahvittelun ostamiseen.

Asiasanat

Menoinfo