Jutut Lammi

Lammille kaivataan isompaa toria – tontti on jo valmiina ja kunnostus mietinnässä

Juha Kostiaisen mukaan Lammilla käy kauppa hyvin.

Lammilla kaivataan parempaa toria. Se koetaan tärkeäksi paikallisen hengen ja taajamakuvan ylläpitämisessä.

Kaupunki hankki tontin toritoimintaa varten, mutta toistaiseksi tori on selvitysten alla.

Nykyiset vakimyyjät mahtuvat tontin edustalle, mutta he toivovat koko tontin saamista torikäyttöön, sillä marketit vaativat vuokraa kauppapaikasta omilla piha-alueillaan.

Lammin torilla on vakituisesti 3-4 myyjää.

 

Torimyyjät näkevät Lammin potentiaalisena kauppapaikkana, mutta kaupankäynnin kannalta oleellista olisi saada kaikki myyjät samalle tontille. Viisi kauppiasta on nykyiselle kaistaleelle maksimimäärä. Perjantaisin paikalla on läpi vuoden kolme kauppiasta.

– Ilman muuta tyhjä tontti houkuttelee. Jos kaikki myyjät olisivat samalla alueella, asiakkaillekin asiointi on miellyttävää ja yhteinen tori olisi jokaisen etu. Pidän paikkaa hyvänä, koska etenkin kesällä täällä liikkuu satunnaisia kulkijoita, jotka osuvat torille vaikka eivät tietäisi sen olemassaolosta. Myös levennykset ovat valmiina, sanoo kananmunia myyvä Juha Kostiainen.

Markettien paikat liian kalliita

Kostiainen käy kerran viikossa myymässä kananmunia Lammilla.

– Menestys on ollut hyvä ja uusia kasvoja on tullut asiakkaiksi. Jos marketti perii 50–60 euroa kauppapaikasta, tekee se minulle liian suuren loven tiliin.

Ville Laine on myynyt lihajalosteita Lammilla kymmenkunta vuotta.

– Asiakaskunta on vakiintunut ja osa heistä tulee ostamaan säällä kuin säällä riippumatta siitä, onko muita myyjiä vai ei.

Laineen mukaan yksi päivä viikossa Lammilla riittää.

– Minulla ei ole nykyisen paikan suhteen mitään valittamista. Myyntipaikan sijainti on hyvä. Sähkö on välttämätön ja sitä saan viereisestä kiinteistöstä, sanoo Laine.

Lammilaiset aloitteellisia

Kaupunki osti tontin Lammin keskustassa palaneen talon kohdalta lammilaisten aloitteesta.

– Tontin tasausta pitäisi nostaa eikä tonttia ei voi rakentaa eri korkoon jotteivät hulevedet valuisi naapuritonteille. Yksi mahdollisuus on tasata ja asfaltoida tontin etuosa. Tuolloin torimyyjien teltat ja kojut jäisivät osin katualueelle kuten nykyisinkin mutta kojujen taakse saataisiin hieman lisää tilaa. Tuolloin tontin keskiosa toimisi imeytysaltaana, Niklas Lähteenmäki sanoo.

Lähteenmäen mukaan tontin asfaltointia selvitellään, samoin sähköjen vetämistä.

Asfaltointi riippuu maaperästä, mutta kivipinta torille onnistuisi varmuudella.

Kaavoitus harkinnassa

Kaupunki ei ylläpidä toreja. Keskustorilla ylläpitäjänä on Kaupunkikeskustayhdistys ja Hauhon kesätorista vastaa Hauhon Yrittäjät. Yhdistys pitää yllä torin vuokraustoimintaa.

Hauholla on ns. villitori, joka on syntynyt ikään kuin omia aikojaan.

– Hauhon kesätorin alueella oli kaavoitus vireillä vuosia sitten, mutta se keskeytettiin.

Kaavoitusprosessi keskeytettiin asukkaiden kovan vastustuksen takia. Nyt kaavoitus on tarkoitus aloittaa uudestaan puolikkaalla kesätorin alueesta. Toivomme Hauholle lisää asiakkaita ja tori olisi keskeinen paikka asuntorakentamiselle. Puolet torista jäisi kesätoriksi, puolet asuntorakentamiselle.

Menoinfo