Jutut Hämeenlinna

Larppaajalla on monta maailmaa

Linna on Todellisuuspakolaisille sopiva kuvaustausta. Juha Jordan toimii yhdistyksen sihteerinä, Mira Suovanen puheenjohtajana ja Jutta Koskinen rahastonhoitajana.

Lea Karmala

Roolipelit ovat vieneet Mira Suovasen, Jutta Koskisen ja Juha Jordanin mennessään niin, että he uskovat harrastavansa niitä vielä vuosienkin päästä.

– Varmasti jatketaan hamaan tulevaisuuteen. Jos ei vaikka jaksakaan seikkailla hobittina metsässä, voi välillä mennä vaikka avaruusalukseen tai valmistaa asuja ja lavasteita, he tuumivat.

– Tässä on oppinut tuntemaan niin paljon hienoja ihmisiä, että ei siitä vaan lähdetä. Porukkakin vetää puoleensa, Juha sanoo.

Kolmikko kuuluu hämeenlinnalaiseen Todellisuuspakolaiset-nuorisoyhdistykseen, jossa on jäseniä pitkin eteläistä Suomea.

–  Larppaaminen sopii kaikenikäisille. Meillä ikäjakauma on 11–50 vuotta, mutta ulkomailla mukana on vanhempiakin.

Lammin nuokkarilla työtä tekevälle Miralle larppaamisen kädentaidollisella puolella on iso merkitys. Peleihin hän voi tehdä mielikuvituksellisia maskeerauksia ja asuja, joita syntyy eniten kierrätysaineksista.

– Myös sosiaalinen puoli on tärkeä. Olen saanut ihan valtavasti tuttuja sekä Suomesta että ulkomailta. Yhteisissä isoissa tapahtumissa tutustuu hyvin samanhenkisiin ihmisiin, hän iloitsee.

Nuokkarillakin innostus on Miran mukaan tarttunut nuoriin, ja sinne on syntynyt jo pieni nörttiryhmä, joka loihtii yhdessä pöytä- ja liveroolipelejä.

Juhan mielestä larppaamisessa on parasta mahdollisuus kokea erilaisia asioita. Pelissä on aina jokin viitekehys, joka voi olla vaikka maailmanlopun jälkeinen elämä, avaruuslaiva valovuosien päässä, 1500-luku, 2080-luku tai ihan mikä vain.

– Pelaajat voivat pelata rikasta tai rutiköyhää, suosittua tai hyljeksittyä. Pääsee oikeasti kokemaan, miltä tuntuu olla ihan joku muu jossain toisessa maailmassa. Ei sellaista kokemusta saa missään muualla.

Juhakin tekee jonkin verran vaatteita ja lavasteita itse. Hän kiittelee sen ansiosta kehittyneensä toppasormesta lähes kädentaitajaksi.

Myös Jutan intohimona on vaatteiden tekeminen. Lisäksi hän pitää ongelmien ratkaisemisesta.

– Larpissa saa olla joku muu ja pääsee sisään sen toisen ongelmiin. Esimerkiksi kiusaajana pystyy miettimään, miksi hahmo on sellainen.

Larppaamisen ohessa oppii harrastajien mukaan hauskasti historiaa ja roolipelissä kykenee näkemään asioita, joita ei näe omassa elämässä. Joukossa on rankkojakin juttuja.

– Olen ollut larpissa, jossa Suomi on sodassa ja olen ollut slummissa. Siinä empatia ja suvaitsevaisuus kasvavat ja oppii ymmärtämään maailmaa ja erilaisia ihmisiä ympärillään, Mira pohtii.

Pelin jälkeen tarvitaan vähän irtiottoa, jotta roolihahmon nahoista pääsee pois eikä arki tunnu tylsältä. Larppaajayhteisöllä on omat keinonsa purkaa jälkitilaa ja peleihin on nimetty turvahenkilöitä.

– Jäätelön syöminen on yllättävän hyvä keino, Juha heittää.

Yhdistyksellä on myös oma pieni lavastevarasto, joka pursuilee tavaraa aina jäsenten kotiin asti. Sieltä voi lainata tarvikkeita isommallekin sakille myös yhdistyksen ulkopuoliset.

– Kaikenlaista löytyy, esimerkiksi fantasiamaailman astiastoa, armeijan sarkapukuja, vanhoja farkkuhaalareita vaikka sadalle hengelle, kaasunaamareita, sairaalavälineitä, lateksiaseita sekä keskiaikavarusteita ainakin viidellekymmenelle hengelle.

– Haaveenamme on saada isompi pukuvarasto ja kokoontumistilat, jotka olisivat samassa paikassa. Nyt toimistomme on aina jonkun kotona, he kertovat.

Yhdistykseen ovat uudet jäsenet tervetulleita. Liittyä voi vaikkapa sen nettisivuilla olevalla lomakkeella.

– Monet ovat ensin tulleet esimerkiksi 14-vuotiaana tekemään vain projekteja. Yksi meidän agenda on auttaa nuoria, jotka haluaisivat alkaa tekemään itse larppeja. He voivat tuoda meille ideoitaan, joita lähdetään yhdessä viemään eteenpäin, Mira kannustaa.

Mukaan on helppo mennä niinkin, että ilmoittautuu peliin hetkelliseksi hahmoksi, esimerkiksi kauppiaaksi tai roistoksi. Tai keittiöön voi mennä avustajaksi käytännön hommiin. Siinä näkee sivusta, mitä larppaaminen on. Myös kuvaajia kaivataan aina mukaan.

– Meille voi laittaa myös vaan viestin, että moi, mä haluaisin larppaamaan.

Syksyn tulevia larppitapahtumia ovat mm. Harry Potterin maailmaan perustuva Haltin taikakoulu, joka on jo täynnä ilmoittautuneita, mutta varapaikkoja voi aina kysyä. Syyskuun puolivälissä on pian ilmestyvään Fallout -videopeliin perustuva larppi aikuisille Vihdissä. Peli, jossa ryömitään metsässä mutanttien seassa, kestää yön yli.

– Hämeen linnalle menemme Pimeän kaupan iltana tekemään opastettuja kauhukierroksia. Niitä on ollut jo kahtena vuonna pyhäinpäivänä. Syksyllä menemme myös pitämään koululaisille Harry Potter -tunteja kirjastoon, harrastajat kertovat.

– Minä olen menossa Saatana saapuu Helsinkiin -larppiin, jossa on historian merkkihenkilöitä. Itse pelaan John Lennonia, Juha paljastaa.

Menoinfo