Jutut

Lastenkonsertti Viisarilla

Hämeenlinnan kaupunginorkesterin järjestyksessään kolmas lastenkonsertti järjestetään tunnelmaltaan tiiviissä ja aikojen saatossa paljon nähneessä Viisarin työväentalossa. Vajaan tunnin kestävän koko perheelle suunnatun konsertin ”spesiaaleihin” lukeutuu musiikin tahdittama satukertomus.

– Satukokonaisuus vie ajasta liki kolmanneksen. Tarinassa en laula, vaan musiikillisessa kertomuksessa jokainen soitin ja sävel on ajoituksellisesti ja tunnelmaltaan tukemassa itse tarinaa, lastenkonsertin solisti ja kertoja Marjuska Santala kertoo.

Satukokonaisuus koostuu kahdesta sadusta; Vakaa tinasotilas ja Pieni tulitikkutyttö.

Muilta osin konsertti sisältää valtaosin kaikille tutuista lastenlauluista alkaen Karhujen huviretkestä, laulusta, joka on ollut suosikki jo useita vuosikymmeniä.

– Konsertissa on myös pari yhteislaulua yleisön kanssa, Marjuska Santala kertoo. Myös konsertin juontaja Pentti ”Pikku-Pena” Nyholm laulattaa heti konsertin avaukseksi.

Santala sanoo konsertin olevan lapsille varmasti mieluisan kokemuksen, kun soittamassa on yli kymmenjäseninen ammattimuusikoiden orkesteri.

Konsertin johtaa Kaartin soittokunnan päällikkönä juuri aloittanut, musiikkikomentajakapteeni Pasi-Heikki Mikkola.

Orkesteri tilattavissa

Kaupunginorkesteri on järjestänyt aikaisemmin kaksi lastenkonserttia. Ne järjestettiin talviaikaan, nyt kokeillaan loma-ajan konserttia. Samalla lähdetään kaupungin ydinkeskustasta ulos pitäjiin.

– Haluamme jalkautua mahdollisimman usein kaupungin eri puolille. Renkajärven suojeluyhdistys tilasi konsertoimaan kesällä Vuohiniemen kappeliin, myöhemmin syksyllä konsertoimme Hauholla, kaupunginorkesterin intendentti ja konserttimestari Markku Jokinen selvittää.

Kaupunginorkesterin voi tilata kuka tahansa omiin tilaisuuksiinsa.

– Kokoonpano ratkeaa tapauskohtaisesti tilan, budjetin ja tilaisuuden luonteen mukaisesti, Jokinen kertoo.

Loppuvuosi sinnitellään

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri on ollut kevään kuuma puheenaihe hämeenlinnalaisessa kulttuurikentässä, kun kaupungin jakamaa tukea on palloteltu luottamuselimeltä toisella. Samalla summa on muuttunut joka kerta–päättäjästä riippuen.

– Tämä vuosi sinnitellään tällä tuella, orkesteriyhdistyksen puheenjohtaja Maire Rissanen sanoo.

Varsinainen kysymysmerkki on ensi syksyssä vuodenvaihteessa, kun orkesterin pitää tehdä suunnitelmat ja sopimukset jatkosta.

– Kaikki on siltä osin avoinna. Jospa tähän vihdoin saataisiin selkeyttä ja pitkäjänteisyyttä avustuskäytäntöihin, Rissanen toivoo.

Kaupunginorkesterin lastenkonsertti Viisarin työväentalossa tiistaina 9. kesäkuuta kello 18.30.

Menoinfo