Jutut

Leif Wager ja Ida Aalberg näyttämölle

Kahvila Poikkeuksessa Turengin liikunta- ja kirjastotalon kahvilassa on nähty talven aikana kerran kuussa Timo Mäkysen pieniä teatteriesityksiä. Ja lisää on tulossa, aina kuukauden toisena keskiviikkona.

– Maaliskuussa esitän itse kirjoittamani monologin Leif Wagerista ja myös hänen musiikkiaan. Wager on äärimmäisen mielenkiintoinen hahmo. Olen kiertänyt esityksen kanssa aiemmin muun muassa Espanjan aurinkorannikolla, hän kertoo.

Yleisössä olleilta vanhuksilta Mäkynen on kuullut omakohtaisia juttuja Wagerista, onpa joku erehtynyt luulemaan häntä oikeaksi Leifiksikin. Usein katsojien kanssa riittää juttua pitkäksi aikaa esityksen jälkeen.

– On käsittämätöntä, millaisen fiiliksen siitä saa itselle, kun tuntee, miten ihmiset eläytyvät tarinaan. He myös laulavat mukana.

Huhtikuussa Mäkynen tuo Janakkalan eri näyttämöille tarinan Ida Aalbergista. Senkin Mäkynen on itse kirjoittanut. Kerronnassa mennään Aalbergin lapsuusvuosiin asti ja hetkeen, kun nuori leppäkoskelaistyttö esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti kylän kartanossa helsinkiläisten opiskelijoiden kanssa.

Ida Aalbergin aikaan vuonna 1872 Arkadian teatterissa oli viimeinen näytös 6.4. ja Kansallisteatterissa vietettiin vihkiäisiä 9.4. Nyt nuo samat päivät sattuvat myös Mäkysen näytelmän esityspäiviksi muiden näytöspäivien lisäksi.

Huhtikuussa ensi-iltansa saa Mäkysen kirjoittama Naisten talo, jossa kerrotaan naisten kommuunista. Taustalla on Mäkysen ajatus tehdä kerrankin rooleja vain naisille, koska harrastajateattereissa on pulaa miesnäyttelijöistä.

Naisten talo on TSL:n Janakkalan opintojärjestö ja Janakkalan demarien tuottama esitys. Myös siinä on musiikkia mukana.

Toukokuussa Poikkeuksen lavalle astuu Tapio Rautavaara kitaroineen. Mäkynen on opiskellut soittamista Vanajaveden opiston kurssilla, joten mies ja kitara -yhdistelmä luontuu häneltä jo hyvin.

Kesällä Mäkynen pitää taukoa, mutta syksyllä homma jatkuu, ja silloin on luvassa muun muassa Mielensäpahoittaja.

– Kesällä on aikaa kirjoittaa näytelmiä ja opetella Jaakko Tepon lauluja Mielensäpahoittajaa varten. Syksyllä on tulossa myös Vanajaveden Opistoon nuorten teatterikurssi Tervakoskelle, hän kertoo.

Mäkynen on ollut jo nelisen vuotta hämeenlinnalainen, mutta sitä ennen hän asui parikymmentä vuotta Tervakoskella. Tänä vuonna kolme hänen kirjoittamaansa näytelmää tulee ensi-iltaan. Lisäksi hän näyttelee, soittaa ja vetää kursseja sekä toivoo saavansa järjestää musiikki-iltoja ravintolassa.

Ida Aalberg -näytelmän esitykset Turengin työväentalossa pe 6.4., la 7.4. ja ma 9.4., liikunta- ja kirjastotalon aulassa ke 11.4.

Naisten talo la 21.4., ti 24.4. ja pe 27.4. Turengin työväentalossa ja 22.4. Tervakoskella Tervan elokuvateatterissa.

Menoinfo