Jutut

Liikunta puhutti Janakkalassa

Janakkalassa on totuttu valtuuston pitkiin talousarviovääntöihin. Tällä kertaa puristettiin neljään tuntiin, kun puhetta sikisi oikeastaan vain liikuntapaikkarakentamisesta. Ryhmäpuheenvuoroissa sivuttiin kouluverkkoasiaa, mutta sen ratkaisun aika on vasta ensi kesänä.

Valtuusto piti veroprosentin nykyisellä tasolla. Tuloveroprosentti on siis ensi vuonnakin tasan 21.

Valtuustossa on harvoin kehuttu kunnan luottamushenkilöitä siihen malliin mitä maanantai-iltana kuultiin. Uuden valtuuskauden kunnanhallitus, ja etenkin sen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.), sai kautta linja uudistuneista työskentelytavoista ja yhteistyökyvystä.

– Kunnanhallituksella ja sen puheenjohtajalla on mielestäni nyt poikkeuksellista yhteistyöhalukkuutta ja -kykyä. On ilo tehdä hommia tällaisessa ilmapiirissä, tiivisti kokoomuksen Marko Ahtiainen. Tämän jälkeen kiitosta jatkoivat valtuutetut yli puoluerajojen.

Ensi vuoden talousarvion ja vuoteen 2021 ulottuvan taloussuunnitelman käsittelyssä suurin periaatteellinen muutos tuli, kun valtuusto päätti olla korottamatta perusturvan asiakasmaksuja ensi vuodelle. Vasemmistoliiton Miikka Anttila teki ryhmänsä nimissä ehdotuksen, jonka taakse tulivat kaikki muut paitsi kokoomus ja keskusta. Kunnanhallituksen esityksessä oli viiden prosentin korotus.

Muuten valtuutettuja puhuttivat lähinnä liikuntapaikkainvestoinnit. Niistä myös äänestettiin. Lisärahaa tuli 40 000 euroa latukonevajan rakentamiseen Turenkiin.

Paljon enemmän puhuttiin Tervakosken tekonurmikentästä, jota vihreät olivat siirtämässä kokonaan uuteen paikkaan lisämäärärahan turvin. Edellytyksenä heillä kuitenkin oli, että kentän pitää valmistua uudessakin paikassa ensi kesään mennessä. Valtuusto päätti rakentaa tekonurmen Patailan kentälle äänin 29–4.

Ryhmäpuheenvuoroissa talousarviossa kiiteltiin uusista panostuksissa elinvoimaisuuden kohottamiseen.

– On uskallettava erottua massasta. Janakkalassa tarvitaan ripaus uutta ajattelutapaa, vaikka muutos voi joistakin tuntua ahdistavalta. Muutos oli ennen syntipukki, nyt se on mahdollisuus tässä keskinäisriippuvaisessa maailmassa, talousarviota esitellyt Pirjo Alijärvi totesi.

Ryhmäpuheenvuoroissa vain sivuttiin tulevaa kouluverkkouudistusta. Yleislinja oli, että uudistamista tarvitaan, mutta sitä ei saa pilata kiireellä. Huolta on siitä, miten kunnan talous kestää velkaantumisen kaksinkertaistamisen, jos kouluinvestoinnit tehdään alustavan suunnitelman mukaisesti, ja samaan aikaan sote- ja maakuntauudistus muuttavat radikaalisti verokertymää.

Marko Ahtiainen kaipasi laveampaa keskustelua siitä, miten henkilökunta ja oppilaat selviytyvät terveytensä puolesta pitkähköstä välitilasta, kun ongelmia on useammassa paikassa.

Demariryhmyri Tomi Lindstén kiitteli rohkeista askelista kohti kasvua, kun elinvoimaisuuden kehittämiseen laitetaan lisäpanoksia uusien työtehtävien kautta.

– Erittäin harvinaista herkkua, kun viimeisellä rivillä on plusmerkkinen tulos, kokoomuksen Ari Laivola kiitteli ensi vuoden talousarviota. Plussaa on tulossa reilut 800 000 euroa.

Keskustan Petri Hakamäki piti puolestaan veroprosentin säilyttämistä ennallaan yhtenä parhaista kuntamarkkinoin keinoista.

Keskustan Sirpa Autio jätti valtuustoaloitteen julkisen liikenteen suunnittelun pikaisesta uudelleen aloittamisesta kunnan kaikki alueet huomioon ottaen..

Artikkeleita

syyskuu 2018
ma ti ke to pe la su
« elo    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930