Jutut Hämeenlinna

Linnassa soi ihmisen ääni

Erkki Korhonen (vasemmalla) ja Heikki Seppänen kertovat, että vanhan musiikin soittajien taso ja määrä Suomessa on noussut merkittävästi viime vuosikymmeninä.

Ihmisen ääniä. Niitä on luvassa Musiikkia Linnassa -konserttisarjassa, joka järjestetään Hämeenlinnassa tänä vuonna 30. kertaa.

– Ihmisen ääni on instrumenteista kaikkein monipuolisin, Musiikkia linnassa ry:n puheenjohtaja Heikki Seppänen perustelee teemaa.

Samalla kolmekymppisen vanhan musiikin konserttisarjan kanssa juhlitaan myös kahta muuta paikallista synttärisankaria: 60-vuotiasta Hämeenlinnan Sibelius-seuraa ja 70-vuotiasta Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistystä.

Seppänen kiittelee yhdistysten vuoropuhelua.

– Yhteistyössä saamme aikaan upean konserttisarjan koko syksyksi.

Sarjassa järjestetään loppuvuoden aikana kaikkiaan kuusi konserttia.

 

Siviiliammatiltaan Seppänen on Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttori, ja seurakunta on myös merkittävä yhteistyötaho Musiikkia Linnassa -tapahtumalle. Konsertteja järjestetään kirkossa ja seurakunta on mukana myös taloudellisesti.

– Se ei ole kuitenkaan mikään automaatti, vaan yhdessä katsomme, mitä kosketuspintaa löytyy, Seppänen selittää.

Merkittävä tuki 30-vuotisjuhlavuoden konsertteihin on myös Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahastolta saatu 20 000 euron apuraha.

– Myös yksityisten tahojen kanssa käytiin keskusteluja rahoituksesta ja siltä puolelta oli paljonkin kiinnostusta. Siinä kävi nyt vain sellainen pieni työtapaturma meidän puolelta, että monen kanssa asia jäi vähän puolitiehen. Tarkoitus on yrittää ensi vuonna saada lisää yksityistä tukea, Seppänen kertoo.

 

Hämeenlinnan Sibelius-seura on perustettu heti säveltäjämestarin kuolemaa seuraavana vuonna, 1958.

– Sibelius ei halunnut, että hänen elinaikanaan perustetaan seuroja, Hämeenlinnan Sibelius-seuran puheenjohtaja Erkki Korhonen valaisee.

Nyt liki 300 jäsenen Hämeenlinnan seura on lajissaan suurin. Sibelius-seuroja löytyy Suomesta myös Helsingistä ja Järvenpäästä, ja maailmalta ainakin Saksasta, Liettuasta, Norjasta, Isosta-Britanniasta, Japanista, Italiasta, Yhdysvalloista ja Israelista. Kiinan Sibelius-seura on perusteilla.

Puheenjohtaja Korhonen esiintyy itse syksyn ensimmäisessä Musiikkia Linnasta -konsertissa tiistaina 18.9. Hämeenlinnan Raatihuoneella.

Korhonen säestää pianolla sopraano Pia Freundia ja tenori Tuomas Katajalaa. He esittävät Sibeliuksen lauluja eri aikakausilta.

– Esillä on ihmissuhteiden koko kirjo: rakkautta, kaipuuta, pettämistä, hylkäämisen tunnetta, Korhonen lupaa.

 

Juhlavuoden suurin tapaus on perjantain 2.11. konsertti Hämeenlinnan kirkossa, jossa esitetään Giuseppe Verdin Requiem.

Mukana ovat kuoroina Hämeenlinnan Kamarikuoro sekä salolainen Vox Saloensis sekä Hyvinkään kaupunginorkesteri, sopraano Kaisa Takkula, altto Minna Koskikunnas, tenori Mati Turi ja basso Jari Parviainen. Kapellimestarina on Heikki Seppänen.

Hämeenlinnan Ääni -konsertissa Hämeenlinnan kirkossa torstaina 11.10. esiintyvät puolestaan paikalliset Hämeenlinnan Mieskuoro, naiskuoro Timotei sekä Härkätien Kamarimuusikot.

Kaksi Musiikkia Linnassa -konserttia pidetään myös nimensä mukaisesti Hämeen linnassa. Torstaina 25.10. kuullaan kansanmusiikin hengessä Kalevalan Ainon tarina ja perjantaina 21.11. keskiajan musiikkia

Hämeenlinnan kirkossa konsertoidaan aiemmin mainittujen lisäksi vielä tiistaina 18.12., jolloin ohjelmassa on Johann Sebastian Bachia.

 

Alusta asti Musiikkia Linnasta -tapahtuman järjestelyissä mukana ollut Jaakko Tiainen pitää tämän vuoden ohjelmistoa onnistuneena ja pitää sitä jopa ainutlaatuisena.

Hän kuvaa, että kolmen vuosikymmenen aikana tapahtumalla on ollut nousuja ja laskuja. Välillä konserttisarjaa on kokeiltu jopa festivaalimuodossa, kunnes on palattu takaisin aiempaan muottiin. Tiainen näkee aaltoliikkeessä myös myönteistä.

– Laakson pohja on aina ajateltava mahdollisuutena. Siitä voidaan ottaa aineksia uuteen nousuun, Tiainen tuumii.

Menoinfo