Jutut

Maassa möyriminen kannattaa aloittaa jo nuorena

Vahva suhde luontoon lapsuudessa antaa terveen perustan elämälle. Maassa möyriminen ei ole pahasta, se on lapsen parhaaksi.

Helsingin yliopistossa on meneillään tutkimus, jossa verrataan luontopäiväkotien ja tavallisten päiväkotien lasten allergista herkistymistä. Luontopäiväkotitutkimukseen osallistuu parikymmentä tavallista ja luontopäiväkotia, joista yksi on Hirsimäen päiväkoti. Tähän mennessä tehdyt tutkimukset ja hiirikokeet antavat näyttöä siitä, että ihmisen tiivis suhde luontoon vahvistaa hänen luontaista immuniteettiaan, mikä puolestaan voi ehkäistä vaikkapa allergiaa ja astmaa.

– Meillä on jo entuudestaan tutkimustietoa siitä, että luontokontaktit vahvistavat meille hyödyllistä bakteerikantaa omassa kehossamme. Nyt tutkimme asiaa vertailemalla metsäryhmissä ja tavallisissa päiväkotiryhmissä olevien lasten ihon bakteerilajistoa ja allergista herkistymistä, kertoo akatemiaprofessori Ilkka Hanski Helsingin yliopistosta.

Hanskin mukaan erityisen hyödyllistä kontakti kasvillisuuteen ja maaperään on varhaislapsuudessa, jolloin immuunijärjestelmä vasta kehittyy.

– Immuunijärjestelmän vahvistuminen vähentää todennäköisyyttä allergiselle herkistymiselle, joka synnyttää lopulta allergian. Immuunijärjestelmä on riippuvainen mikrobeista. Suurin osa maaperän ja luonnon mikrobeista ja muista bakteereista on meille hyödyksi. Haitallisia mikrobeja, sellaisia jotka aiheuttavat tartuntatauteja, ei luonnonolosuhteissa juurikaan ole.

Bakteereita pukkaa joka suunnasta

Ihmisen saa iholleen, hengitysteihin ja suolistoon hyödyllisiä bakteereita kaikkialta ympäristöstä. Meillä on suolistossa yli kilogramman verran bakteereja.

– Hiirikokeissa on käynyt selvästi ilmi, että ilman bakteereja hiiristä ei tule terveitä. Sama pätee varmasti myös ihmisiin. Hyvä mikrobikanta on suorastaan hyvinvointimme edellytys, sanoo Hanski.

Lapselle tekee hyvää möyriä mullassa ja maassa jo päiväkoti-iässä. Sormen suuhun pistäminen ei ole vaaraksi luonnossa, vaikka mukana menisi vähän luontoakin. Kaatopaikoille ei tietysti kannata mennä möyrimään, mutta puhtaassa luonnossa ei ole riskejä.

Metsänhaltiat on ulkona joka säässä

Hirsimäen päiväkodin luontoesiopetusryhmä Metsänhaltiat viettää metsässä vähintään 4-5 päivässä säässä kuin säässä. Aamupäivästä lapset saavat neljä tuntia esiopetusta ulkona, minkä jälkeen ryhmä taivaltaa muutaman sadan metsin päähän päiväkotiin.

– Pakkasrajaa ei ole, meillä on tarpeen vaatiessa lämmitettävä kota metsässä. Sadesäällä pukeudumme olosuhteiden mukaan. Jokaisella lapsella on riittävästi vaihtovaatteita ja lapset ovat myös aika omatoimisia. Märät kamppeet osataan vaihtaa monesti ihan oma-aloitteisestikin, sanoo lastentarhanopettaja Riikka Aro.

Viidentoista lapsen ryhmä hajaantuu metsikön kätköihin heti, kun käsikärryillä kuljetettu ruoka on syöty.

– Puihin saa kiivetä ja kaikkea saa koskettaa. Ainoastaan metsikön keskellä olevan suuren kivenlohkareen päälle kipuaminen on kielletty putoamisriskin takia. Lapsilla on hyvä motoriikka ja tapaturmia ei meillä ole koskaan sattunut, sanoo Aro.

Menoinfo