Jutut

Kolumni: Marginaalien vallankumous – Olisiko sittenkin isojen tekojen aika?

Ilkka Iivari Kuva: Mikaela Holmberg
Ilkka Iivari Kuva: Mikaela Holmberg

Meitä hallitsevat marginaalit, jos ykkösuutisiin ja muihin lööppeihin on uskominen. Lähes joka viikko vedetään jonkin värinen lippu salkoon. Ihan varmasti tärkeitä asioita heille, mutta onko koko yhteisölle? Nämä marginaalit tunkevat joka paikkaan. Hallitusneuvotteluissa päätettiin sikojen kuohitsemisen tekotavasta. Eläinsuojelullisesti tärkeä asia, mutta onko oikeasti hallitusasia? Muutama muukin ihan promillea koskettava asia siellä kulutti neuvottelijoiden aikaa paljon. Olisi saattanut olla ihan oikeaa tekemistä koko kansan hyvinvoinnille. Eiväthän nuo liputukset ole keneltäkään pois, mutta vievätkö ne kuitenkin tärkeistä asioista päättävien aikaa?

 

Marginaaleissa tuntuvat pyörivän myös kyläyhteisön johtavat päättäjät. Kyllä he noista liputuksista ja huomion osoituksista jaksavat hehkuttaa, kuinka edistyksellisiä ja huikeita ollaan. Samaan aikaa heille tulee yllätyksenä, että kylän talous sukeltaa ja miinusta on kymmenen miljoonaa. Ei oltu sit hereillä niissä oikeissa asioissa, joista pitäisi oikeasti päättää. Yllätys oli, että lastensuojeluilmoituksia tehtiin tuplasti samankokoisiin kyliin verrattuna.

Olisiko isojen tekojen aika? Eihän sille mitään voi, kun kuitenkin heidän mielestä kylä on paras paikka ja huikein paikka asua. Miksi pako käy, eikä tähän upeaan kylään muuteta? Älkää heiltä kysykö, eivät he vastaa. Eivät ehkä ehdi kaukomailta tai kesätapahtumasta. Onneksi kertovat sosiaalisessa mediassa, että missä ovat.

 

Muistan vielä ajan, kun eräällä puolueella oli johtoajatus. Se kuului: ”Koti, uskonto ja isänmaa”. Dementia iski nopeasti näihin nuoriin poliittisiin broilereihin. Vai olisiko niin, että määritelmät muuttuvat. Koti, se on asuntosäästämisen paikka. Ollaan paljon poissa kotoa ja muistetaan kodin ulkopuolella liimautua jonkun isomman viereen. Kotona käydään nukkumassa joskus. Ei siellä syödä yhteisiä päivällisiä perheen kanssa, paitsi jos joku lehti tulee tekemään juttua. Uskonto on myös muuttunut. Kuulutaan kirkkoon ja pyritään jopa päättämään sen asioista, mutta yksi kirja on lukematta. Siksi voidaan hehkuttaa ihan mitä vaan.

 

Isänmaa on niin iso asia, että vaatii oman kappaleensa tässäkin kolumnissa. Mikä se isänmaa on nykyään näille maailmanmatkaajille? Paikka, johon voi turvallisesti palata, vaikka turvallisuudesta on leikattu paljon, tuhannen poliisia. Täällä voi sit isänmaallisesti järjestää bileet, joissa kaikki tarjottava on kaukaa rajojen takaa tuotua. Sehän on hienoa. Nyt on sit keksitty uusin isänmaallisuus eli vieraslajit pois. Kurtturuusujen ja lupiinien kitkemiseen oikein pakotetaan. Jo vain. Pakko vissiin nostaa äkkiä potut maasta, kun nekin ovat vieraslaji.

Asiasanat

Kaupallinen yhteistyö

Näkoislehti

25.5.2020

Menoinfo