Jutut Hämeenlinna

Marika Könönen opettaa koodaamista ja toivoo alalle enemmän naisia ja tyttöjä

Marika Könönen kertoo, että koodaus on synonyymi sanalle ohjelmointi, ne tarkoittavat samaa asiaa. Tietokone on vain kone, se ei tee mitään itse ilman ohjelmointia.

Hämeenlinnalainen yrittäjä Marika Könönen koodaa alihankintana sekä opettaa koodaamista lapsille, nuorille ja aikuisille. Lisäksi Könönen bloggaa aiheesta. Könösen henkilökohtainen missio on innostaa erityisesti tyttöjä ja naisia koodaamaan.

– Enkä tarkoita tällä sitä, että haluan muuttaa tytöt ja naiset nörteiksi, vaan haluan tuoda tekniikan luonnolliseksi osaksi tyttöjen ja naisten elämää, Könönen kertoo.

Könönen pitää koodauskursseja syksyllä Hämeenlinnassa Crazy Townin tiloissa.

– Olisi hienoa saada kursseille enemmän tyttöjä ja naisia. Olisi kiva viestittää vanhemmille, että tämä voisi olla kiva harrastus myös tytöille ja tulevaisuudessa ammatti, sillä koodareista on kova pula.

Könönen työskenteli aiemmin talousalalla. Vuonna 2012 Marika valmistui ohjelmistotekniikan insinööriksi ja hän pääsi Nokialle töihin testaamaan puhelinverkkojen suorituskykyä ja ratkomaan siihen liittyviä ongelmia.

– Kolmannen lapsen myötä jäin kotiin lasten kanssa, tarkoitukseni oli olla kotona lasten kanssa 2-3 vuotta. Pidin työstäni Nokialla, se oli vaihtelevaa ja opin koko ajan uutta, Marika kertoo.

– Tiesin, että olisi ollut turvallista jäädä isoon firmaan, mutta tunne siitä, että antoi kaikkensa jonkun muun yrityksen hyväksi sen sijaan, että olisi panostanut omaan juttuun, ei jättänyt rauhaan. Koin hoitovapaan olevan tilaisuuteni miettiä, mitä haluan oikeasti tulevaisuudelta..

Marika oli ollut pitkään pois somesta ja hän liittyi takaisin someen; Facebookiin, Instagramiin ja Twitteriin. Lisäksi hän perusti Koodi Elämästäni -blogin.

– Kaipuu luoda jotakin täysin omaa on ollut pitkään haaveeni. Harjoittelin miten blogia pyöritetään niin teknisesti kuin käytännössäkin. Löysin vihdoinkin tämän supermielenkiintoisen aihealueen tutkittavakseni ja minusta tuntui siltä, että saattaisin löytää tästä aihepiiristä myös oman elämäntyöni. Jaoin ”Miten lapsia opetetaan koodaamaan” -blogitekstini linkin Twitterissä ja seuraavana päivänä sain sähköpostia Kodareiden Suvilta, ja aloin opettaa lapsille koodausta apuopettajana.

Marika teki osa-aikaisesti yrittäjänä töitä Kodareille, opetuksen lisäksi hän kirjoitti muun muassa opetusmateriaaleja muille opettajille.

– Samaan aikaan vahvistui ajatus siitä, etten halunnut palata Nokialle, vaan yrittäminen ja koodaaminen sen eri muodoissa on minun juttuni. Toinen erittäin painava syy yrittäjäksi ryhtymiselle on perhe. Haluan olla enemmän lasteni kanssa ja yrittäjänä toimiminen antaa minulle tämän mahdollisuuden. Minut innosti yrittäjäksi puhdas intohimo luoda jotain omaa sekä halu irtaantua kiireisestä oravanpyörästä, jotta pystyn olemaan perheeni kanssa enemmän kotona.

Marika innostui koodaamisesta sen haastavuuden vuoksi. Alkuvaikeuksien jälkeen hän huomasi koodaamisen olevan luovaa, kehittävää ja mieltä palkitsevaa.

– Kuka tahansa pystyy oppimaan, jos vaan intohimoa ja sitkeyttä löytyy. Oppimistakin voi oppia. Opittava ei lopu tältä alalta ja on hienoa, että pystyy itse valitsemaan, mihin suuntaan voi viedä osaamistaan. Koodia tarvitaan kaikkialla, vain taivas on rajana, Marika tuumaa.

Marika kertoo, että koodaus on synonyymi sanalle ohjelmointi, ne tarkoittavat samaa asiaa. Tietokone on vain kone, se ei tee mitään itse ilman ohjelmointia.

– Tietokone lukee koodia ja tekee sen, mitä koodiin on kirjoitettu. Koodi on kuin oma kieli, jolla on oma kielioppi, kuten esimerkiksi vaikkapa suomen kielellä on omat kielioppisääntönsä. Ohjelmointikieliä on useita, esimerkiksi Java-koodia koodataan eri tavalla kuin Python-koodia, mutta molemmilla saadaan sama lopputulos.

Ohjelmointikielen valinta riippuu tehtävästä työstä.

– Se mitä koodiin kirjoitetaan, on toimintaohjeita eli hienommin sanottuna algoritmeja tietokoneelle. Algoritmi on koodarin kirjoittama toimintaohje, jonka perusteella tietokone tekee sen, mitä koodari haluaa sen tekevän, Marika selventää koodaukseen maailmaa.

Käytännön esimerkiksi Marika kertoo, että asiakas haluaa kakkukaupalleen internetsivut. Asiakas kertoo koodarille, missä kohtaa pitää olla tietty kakun kuva ja missä kohtaa tietty teksti.

– Ohjelmoija (koodari) kirjoittaa koodin (algoritmin) asiakkaalta saatujen tietojen perusteella. Tietokone lukee koodin rivi riviltä ja muodostaa selaimelle koodin mukaisen internetsivun.

Menoinfo