Jutut Hämeenlinna

Markku Pölönen teki come backin hengittämällä tulevaisuuden ilmaa, mutta kertomalla sodan jälkeisestä rakkaudesta

Markku Pölösen uutuuselokuva Oma maa kertoo sotien jälkeisestä ajasta. Ponnisteluja paremman elämän eteen seurataan vahvan naisen näkökulmasta.
Elokuvaohjaaja Markku Pölönen ei ole ohjannut elokuvia kymmeneen vuoteen. Hän sanoo "jäähyn" tehneen hyvää. Pölönen on tyytyväinen uusimpaansa Oma maa -elokuvaan.
Markku Pölösen uutuuselokuva Oma maa kertoo sotien jälkeisestä ajasta. Ponnisteluja paremman elämän eteen seurataan vahvan naisen näkökulmasta.

Ohjaaja Markku Pölönen käyttää sanoja työtoveruus, ystävyys ja intohimo puhuessaan uutuuselokuvastaan Oma maa, joka sijoittuu sotien jälkeiseen Suomen jälleenrakentamisen aikaan.

– Se ei ollut täysin kristillissurumielistä aikaa. Yhdessä tekemällä hengitettiin tulevaisuuden ilmaa. Italialaisilla on sanonta, että sänky on köyhän ooppera. Sotien jälkeen suuret ikäluokat polkaistiin tähän maailmaan, Pölönen sanoo.

Oma maa on rakkauselokuva, jossa seurataan Annin (Oona Airola) ja sodassa vammautuneen Veikon (Konsta Laakso) urakkaa muuttaa metsäryteikköä omaksi kotitilaksi.

Rakastavaiset aloittavat uuden elämän aivan alusta valtion myöntämältä kylmältä tilalta. Tarina sijoittuu seitsemän vuoden ajanjaksolle sodan päättymisestä vuodesta 1945 olympiavuoteen 1952.

 

Niin sisu kuin rakkaus ovat koetuksella, kun ponnistuksia paremman elämän eteen seurataan vahvan naisen, Annin, näkökulmasta.

– Halusin kertoa erityislaatuisesta rakkaussuhteesta, joka sotien jälkeen miellettiin kohtalon yhteydeksi. Naiset pitivät paitsi tiloja, myös sodassa traumatisoituneita miehiä kasassa.

Vuonna 1957 syntynyt Pölönen on itsekin asunut lapsena maatilalla, jossa ei ollut sähköjä.

– Muistan lapsuudestani miehiä, joilla oli isoja arpia tai heiltä puuttui raajoja. Sota oli sillä tavalla vielä lähellä.

 

Pölönen on ylpeä uudesta elokuvastaan, ja kuvailee sitä come back -leffaksi.

Hän kertoo tehneensä 10 vuotta sitten kaksi get lost (suomeksi pysy poissa) -elokuvaa, joista ei ollut kovin ylpeä.

– Jos sössii yhden elokuvan, on jäähypenkillä viisi vuotta. Jos sössii kaksi, jäähypenkki kutsuu näköjään kymmeneksi vuodeksi.

Niin sanotulla väliajalla Pölönen on ohjannut teatteria ja oopperaa. Hän kertoo tauon elokuvaohjauksesta tehneen hänelle hyvää.

– Näyttelijöiden kanssa olen ollut kuitenkin paljon tekemisissä. Se on hyvä asia, sillä olen oppinut olemaan ohjaamatta eli puuttumatta liikaa kaikkeen.

Pölösen mukaan käsikirjoitus ohjaa näyttelijää.

– Sen avulla näyttelijä sijoittaa itsensä tarinaan ja tekee hahmosta ehjemmän omalla ammattitaidollaan.

Pölönen on käsikirjoittanut Oman maan yhdessä Antti Heikkisen ja dramaturgi Paula Vesalan kanssa.

Elokuva saa ensi-iltansa tänään, perjantaina 26. lokakuuta.

Menoinfo