Jutut Hämeenlinna

Marzi Nyman ja Kalevi Kiviniemi yhdistyvät hengessä ja tulessa

Marzi Nyman ja Kalevi Kiviniemi esittävät kirkkokonsertissaan ohjelman, jota ei ole Hämeessä aiemmin kuultu.

Jotain mieliinpainuvaa, uutta ja tavallisuudesta poikkeavaa, kun instrumenttiensa huiput Marzi Nyman ja Kalevi Kiviniemi esiintyvät improvisatorisessa konsertissa Hämeenlinnan kirkossa sunnuntaina.

Kitaristi Marzi Nymanin on kaatanut raja-aiotja ja tuonut suomalaiseen rytmimusiikkiin uudenlaista elinvoimaa. Hän on soittanut kitaristina muun muassa Nylon Beatissa, UMO:ssa ja Lenni-Kalle Taipaleen yhtyeessä. Hän on myös tehnyt paljon töitä televisioon ja elokuviin sekä säveltänyt teoksia orkestereille.

Vuonna 2012 Nyman valittiin Espoo Big Bandin vakituiseksi kapellimestariksi. Pelkästään tällä vuosituhannella musiikin kameleontiksi kutsuttu monitaituri on ehtinyt soittaa jo lähemmäs neljälläkymmenellä levyllä. Rovasti ja kirjailija Hannu Nymanin poika soittaa myös urkuja. Näin Hämeenlinnankin konsertissa.

“Urkujen Paganini” Kalevi Kiviniemi tunnetaan laaja-alaisena instrumenttinsa edustajana. Viime aikoina hän on ollut erittäin kysytty taiteilija ympäri maailman, konserttipaikkoina muun muassa Pariisin Notre Dame, Leipzigin Gewandhaus, Moskovan Tsaikovski-sali, Korean Soulin Sejong Art Center sekä Trondheimin konserttitalo ja Tukholman kaupungintalo. Marzi Nymanin kanssa hän on esiintynyt Nymanin säveltämässä Moottoripyöräkonsertossa Lahden kansainvälisellä urkuviikolla sekä Tarja Turusen kiertueilla usean vuoden ajan.

Hämeenlinnan kirkossa kuullaan musiikkia Bachista Oscar Petersoniin ohjelmassa, jota ei ole Hämeen alueella aiemmin kuultu.

Kumpikin taiteilija on julkaissut vastikään äänitteen. Nyman esiintyy levyllään yhdessä sopraano Pia Komsin kanssa, ja Kiviniemen 20-osaisen OrganEra-sarjan päätöslevy Organ Gravitation koostuu hänen urkuimprovisaatioistaan. Näitä ja useita muita taiteilijoiden levyjä myydään konsertin yhteydessä.

Hengessä ja tulessa, Marzi Nyman, sähkökitara ja urut, Kalevi Kiviniemi, urut, su 9.9. klo 18 Hämeenlinnan kirkko.

Menoinfo