Jutut

Kolumni: Matkustus- ja porttikielto

Ilkka Iivari

Olen tässä seuraillut salaa poliitikkojen matkailua, jopa kyläpoliitikot matkailevat paljon tutustumisreissuilla. No, ei sitä salaa tarvii tehdä, he kyllä julkaisevat jokaisen retkensä kuvakavalkadin kera. Reissut ovat kuulemma huikeita tiedonlähteitä ja tapaahan siellä jonkun oikein kunnolla päättävään asemaan päässeen. Saa sit lähettää seuraajilleen tiedon oikein kuvan kera, että huikea tapahtuma ja tapaaminen. Paljonko se veronmaksajaa lämmittää jos poliitikko on käynyt Tiibetin ylängöllä tutustumassa jakin lypsämiseen. Tuskin kaupunki on navettaa perustamassa. Sama poliitikko hehkuttelee tietenkin konsultin viisautta, kun tilailee siltä aina uuden selvityksen samaan asiaan. Lopulta hanke haudataan vai hukkuuko se peräti pohjaveden yllättävään korkeuteen. Vois siitä tulla Euroopan suurin kaivo.

 

Välillä tilaillaan huimia suunnitelmia, joilla rakennellaan paviljonkeja. Oikein arkkitehtikilpailuja järjestetään. Rahaa palaa, muttei taaskaan omaa, vaan sitä veronmaksajan ehtymätöntä. Just luin, että kymmenen vuotta sitten piti rakentaa väärinpäin olevalla kattokaltevuudella oleva paviljonki Hämeenlinnan satamaan. Onko yhden laivan rantautumispaikka edes satama? Se huikea idea on ilmeisesti haudattu vai nouseeko se kuin Feniks-lintu tuhkasta. Joku uusi paviljonki on myös jätetty hamaan tulevaisuuteen. Hyvä niin, kun niille homeisille rakennuksille pitäisi tehdä jotain, jos matkustelulta ehtii vai tilataanko konsultti viemään ne viimeiset rovot kaupungin kukkarosta.

 

Siksi ehdotan täydellistä matkustuskieltoa poliitikolle, paitsi jos matkustaa omalla rahalla. Turha on matkustella maailman ääriin katselemaan veden solinaa suihkulähteessä, kun saman voi nähdä netissä. Sellaisen kuvan voi myös jakaa kavereilleen jos tekijänoikeudet sallivat. Pitäisikö vihdoin se pöytä puhdistaa ja aloittaa oma tekeminen omassa kaupungissa? Ne kaikki ns. viisaudet mitä on kopsaillut voi siirtää sinne roskakoriin. Eivät ole tähän mennessä tuoneet mitään uutta pöhinää tai yhdessä tekemistä kaupunkiin. Nyt on siis alettava tutustumaan omaan kaupunkiin, muutenkin kuin ajelemalla pyörällä keskustan parkkiruutujen yli.

 

Toisaalta vaikeaa, kun joutuisi ihan itse keksimään ideoita. Ei se mikään ongelma ole, sillä omasta kaupungista löytyy varmaan viisautta. Eikä heidän luo tarvitse matkustella. Voisi kuunnella ja tukea, niin voisi syntyä sellaista, joka kehittää kaupunkia. Idea saattaisi olla muutakin kuin kattohuoneisto keskellä kylää kirkontornin yläpuolella tai veden päälle rakentaminen. Liitoskunnista löytyisi tilaa. Kylään saattaisi rantautua yrittäjä, joka työllistäisi ja käyttäisi siihen omaa rahaa. Se pitää kuitenkin muistaa, että jos hänellä on puheet ja eleet kuin sutkien kuninkaalla, niin kannattaa olla varovainen. Ei ole tulossa välttämättä maailman, Euroopan tai edes Suomen suurinta potkukelkkatehdasta.

 

Porttikieltoa ehdotan konsulteille, jotka ajavat vain omaa tai tilauksen takana olevan etua. Kyllä ne sopivan paperin tekevät, mutta eivät käyttökelpoista kaupungin kehittämiseen. Huikea idea voi olla vain maksettu ajatus. Euro poistaa moraalin hyvin monesta asiasta. On konsulteissa viisautta, mutta heitä ei käytetä. Kuntatalouden asiantuntijoita löytyy, mutta he vaativat tekemään omia ratkaisuja. Ne saattavat olla valovoimaiseen höttöunelmointiin uskoville vaikeita. Mistä tulee sanonta, entinen huijari nykyinen konsultti?

Menoinfo