Jutut

Miesflunssasta on leikki kaukana

Galenos oli antiikin kreikkalainen lääkäri, joka toimi toisella vuosisadalla muun muassa Colosseumin gladiaattorien välskärinä. Häntä pidetään yhtenä lääketieteen isistä, vaikka ukkopaha luulikin, että ihmisruumiin verta tuotetaan maksassa ja että vartalomme koostuu maasta, vedestä, ilmasta ja tulesta. Siinä sen sijaan Galenos oli oikeassa, että flunssassa ihmiset aivot valuvat nenän kautta ulos.

Vaikka olenkin aikuisena saanut kärsiä kroonisista kivuista ja mystisistä kolotuksista, olen voinut ylpeillä sillä, että ani harvoin sairastan minkäänlaista räkätautia. Mikä lie hyppykuppa nyt on liikkeellä, kun on tarttunut meikäläisenkin teräsvartaloon?

 

Kakarana sairastin jatkuvasti. Nuoruuden muistoissakin väikkyvät Carmolis-tipat, kurkkuun sivelty kiinalainen temppelivoide ja höyryn hengittäminen. Elämä tosin helpottui hiukan, kun nielurisat leikattiin, mutta armeijassa sairastuin niin kovaan yskään, että seurauksena olivat keuhkoputkentulehdus ja sitä seurannut sydänlihastulehdus. Sairastelu loppui kuin seinään vähän yli kolmekymppisenä. En keksi sille oikein muuta selitystä kuin sen, että työskentelin kuusi vuotta jäätelötehtaan varastossa trukkikuskina ja vietin päivittäin useita tunteja 40 asteen pakkasessa. Hellin siis ajatusta, että olen karaistunut.

 

Nykypäivälle tyypillisen sukupuoleni yleisen kurmoottamisen yksi piirre on puhe miesflunssasta. Me uroot kuulemma teemme suuren numeron taudista, jota naiset eivät ole huomaavinaan. Valetta. Vai onko tästä asiasta esittää muka jotain kunnon todisteita?

 

MINUN flunssani on täysin eri planeetalta oleva sairaus kuin se, jota vaimoni joskus sairastaa. Kun eukon nenä alkaa vuotaa, niin hän ottaa yhden minipaketin Serlaa yöpöydälle. Siinä on viisi pikkuruista nenäliinaa, joista kolme on aamulla käyttämättä. Ätsih.

Meikäläinen suoltaa kaksi tyynyliinan kokoista riepua täyteen ektoplasmaa jo ennen nukahtamista. Ja yskä on rappausta ravistelevaa Schwarzwaldia, eikä mitään peiton alla köhimistä. Naama on aamulla kuin 20 vuotta putkeen ryypänneellä.

 

”No, eihän sulla ole edes kuumetta”, voisi joku, en sano kuka, todeta tähän. Ei ole ei. Mikä olisikaan parempaa, kuin palella ja sitten hikoilla tämä tauti muutamassa päivässä kropasta pihalle? Kuumeilun sijasta saan nyt sitten tuntea itseni surkeaksi luuseriksi ja vaivaiseksi valittajaksi pahimmassa tapauksessa kuukauden päivät. Älkää tulko puhumaan minulle miesflunssasta, se on paljon luultua vakavampaa.

 

Menoinfo