Jutut

Miljoona kirjaa lainassa

Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta eli pääkirjastosta ja kuudesta lähikirjastosta ja kahdesta kirjastoautosta lainattiin vuonna 2017 yhteensä yli 1 050 000 kirjaa tai muuta nidettä.

Viime vuonna pääkirjastoa käytti lähes 300 000 ihmistä ja kaikissa kirjastoissa asioi yhteensä noin puoli miljoonaa kirjastonkäyttäjää. Tulos oli hyvä, sillä kirjastojärjestelmän vaihdon vuoksi kirjastoissa ja kirjastoautoissa oli lainauksessa lähes kolmen viikon katkos viime syksynä. 

 

Hämeenlinnan pääkirjastossa lasten ja nuorten kirjallisuuden lainaus kasvoi 11 prosenttiyksikköä edellisvuoteen verrattuna. Lasten ja nuorten kirjallisuuden lainaus on kasvanut vuodesta 2012 lähtien. Hauhon kirjasto-palvelupisteessä lasten ja nuorten kirjallisuuden lainaus kasvoi lähes seitsemän prosenttiyksikköä.

Kirjastot ovat panostaneet lasten ja nuorten aineistohankintoihin ja entistäkin aktiivisempaan yhteistyöhön koulujen ja päiväkotien kanssa. Huoli lukutaidon kehittymisestä ja kiinnostus lukuinnostuksen herättämiseen on innostanut kouluryhmiä tulemaan kirjastoon.

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kirjastoautojen Bellan ja Urhon lainaus kasvoi lähes kaikilla mittareilla. Aikuisten tietokirjoja lainattiin yli 14 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2016. Lasten ja nuorten kaunokirjoja lainattiin yli 13 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kaiken kaikkiaan suuren lainamääränsä ansiosta kirjastoautot Bella ja Urho ovat kirjaston tehokkaimpia yksiköitä.

 

Kirjaston e-aineistojen käyttö on lisääntynyt huomattavasti. Lisääntyneen hankinnan ja aktiivisen markkinoinnin ansiosta kirjaston e-kirjojen lainaus kasvoi yli 80 prosenttiyksikköä edellisvuoteen verrattuna. Kokoelma sisältää noin 1300 e-kirjaa.

Kotimaisia sähköisiä aikakauslehtiä sisältävän eMagz -palvelun käyttö kasvoi vuodessa yli 50 prosenttiyksikköä. Runsaat 240 kotimaista sanomalehteä sisältävän ePressin käyttö puolestaan lisääntyi parikymmentä prosenttia.

 

Syksyllä juhlittiin uuden Kalvolan kirjaston avautumista Hyvinvointikeskus Sauvolassa. Uudet kirjastotilat ja laajat aukioloajat on otettu hyvin käyttöön Iittalassa. Kalvolan kirjaston muutto Hyvinvointikeskus Sauvolaan mahdollisti aukioloaikojen laajenemisen itsepalvelutunneilla myös Iittalassa.

Itsepalvelutunnit eivät vähennä asiakaspalvelutuntien määrää kirjastoissa vaan mahdollistavat kirjastojen pidemmän aukiolon. Tämä puolestaan edistää kirjaston saavutettavuutta, sillä kirjastossa pääsee käymään myös aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin.

 

Hämeenlinnan pääkirjastossa ja lähikirjastoissa järjestettiin viime vuonna yhteensä yli 300 tapahtumaa, joissa kävi yli 20 000 ihmistä. Kiinnostus kirjaston yleisötapahtumiin on suurta ja tapahtumien osallistujamäärät nousivat yli kahdeksan prosenttiyksikköä edellisvuodesta.

Vuonna 2015 pääkirjaston musiikkiosastolle perustettu elävän musiikin esiintymispaikkapaikka Avolava on vakiinnuttanut asemansa pääkirjaston toisena esiintymistilana lainauskerroksen aulan, eli nk. Kirjastotorin lisäksi.

 

Kekseliästä tapahtumatuotantoa myös palkittiin. Hämeenlinnan kaupungin kehittäjäpalkinto myönnettiin Lammin kirjasto-palvelupisteessä jo toista kertaa järjestetylle Kesäpuuhaviikolle. Tapahtumaviikko on tarkoitettu pienille koululaisille, joiden kesäloma on jo alkanut, mutta vanhemmat ovat vielä töissä. Kesäpuuhaviikon pääorganisaattoreita olivat kirjastonhoitaja Päivi Ruuskanen ja opettaja Leija Kuuranhalla ja viikon järjestämiseen osallistui suuri joukko vapaaehtoisia.

Menoinfo