Jutut

Kolumni: Mitä ihmettä tapahtui 1990-luvulla? – ainakin kaikille sopivat salihousut olivat muodissa

Asioista perillä olevien tahojen mukaan meneillään on jo pitkään kestänyt ysäribuumi. Joudun ihan miettimään, että mitä tuolla vuosikymmenellä tapahtuikaan, mutta ihan eri syistä kuin luulette. Olin nimittäin suurimmaksi osaksi selvin päin. Tein töitä Valion jäätelötehtaan pakkasvarastossa, treenasin judoa, vietin talven viikonloput pilkillä ja monien muiden lailla opettelin käyttämään kännykkää sekä internetiä. Kurvailin paloautonpunaisella Laatikko-Ladalla ja nuoruus oli mennyttä kalua. Ehkä siksi en tunne nostalgiaakaan.

 

1980-luvun alussa voitin diskotanssin Hämeenlinnan karsinnat Kolibrissa, naurakaa vaan. Siitä on oikein Hämeen Sanomien juttukin todisteena. Olin Panssariprikaatista iltalomalla ja ihmettelin kisan tanssijoiden huonoa tasoa. Ilmoittauduin mukaan mittelöön ja vetelin jotakin hiton kuukävelyä ja break dance -nytkyttelyä ja voitin Ray-Ban -aurinkolasit. Sen verran olin kumminkin tolkuissani, etten lähtenyt enää sätkimään semifinaaleihin Helsinkiin.

 

Tykkäsin kuitenkin toisinaan panna jalalla koreasti ja 1990-luvusta muistan elävästi sen, kun yökerhoissa lakattiin soittamasta tanssittavaa musiikkia. Ämyreistä alkoi tulla tranceksi ja eurodanceksi kutsuttua piipitystä ja huminaa, jossa ei ollut takapotkusta enää hajuakaan. Soulin ja funkin tilalla oli Movetronia, Taikapeiliä, poikabändejä ja tasaisen hypnoottista jumputusta, joka meikäläisen mielestä sopii vain Urheiluruudun taustamusiikiksi. Mutta minusta viis, oli jo aikakin etsiä muuta tekemistä vapaa-ajalle.

 

Google palauttaa mieleen maailmanpolitiikan järisyttävät tapahtumat. Neuvostoliitto romahti, Jugoslavia hajosi katkerissa sodissa, Ruandan kansanmurhassa tapettiin 800 000 ihmistä ja Persianlahdella taisteltiin. Bill Clinton herätti toivoa USA:n presidenttinä, kunnes ei pysynyt enää housuissaan.

Itämerellä seilannut M/S Estonia upposi myrskyssä 28. syyskuuta 1994 ja vei mukanaan syvyyksiin 852 matkustajaa. Viihdealalla kuolema korjasi kovia nimiä Irwin Goodmanista Juha Vainioon, Albert Järviseen ja Carolaan.

 

Jos jotakin pystyn 1990-luvusta nostalgisoimaan, niin suomalaisten urheilumenestystä. Mäkihypyssä Toni Nieminen voitti olympiakultaa ja Janne Ahonen maailmanmestaruuksia. Kuningas Litmanen oli kansainvälisen jalkapallon supertähti Ajaxissa, Kalle Palander voitti MM-kultaa pujottelussa ja Mika Häkkinen korjasi kahdesti maailmanmestaruuden Formula ykkösissä. Mika Myllylä oli hiihtoladuilla kiveäkin kovempi ja Lammin likka Heli Rantanen viskasi keihäässä olympiakultaa 1996.

Tärkeimpänä kaikista, Suomen jääkiekkojoukkue voitti vuonna 1995 ensimmäisen maailmanmestaruutensa ja teki ikuiseksi ajoiksi lopun suomalaisen miehen melankoliasta. “Nevö foget.”

Ja niin, tapahtuihan sellainenkin asia, että “kaikille vartalotyypeille sopivat” salihousut rantautuivat Suomeen. Jestas sentään, että niitä naureskeltiin. Nykyään en kotioloissa oikein muita käytäkään.

Menoinfo