Jutut

Moottorirata sai työrauhan

Ahvenisto Race Circuitia kymmenen vuotta vetänyt rataoperaattori Pertti Kurki-Suonio on viettänyt koko ikänsä autojen ja moottoriurheilun parissa.

– Isäni ja setäni harrastivat moottoriurheilua jo 1960-luvulla ja itse lähdin mukaan 1980-luvulla, Kurki-Suonio kertoo.

– Olen ajanut monenlaisia autoja eri luokissa kansainväliselläkin tasolla ja kilpailin Mika Häkkisen, Mika Salon ja J.J. Lehdon kanssa. Perheen yrityksetkin ovat aina toimineet jollakin tavalla autoilun parissa.

Kurki-Suonio on työskennellyt erilaisissa tehtävissä legendaarisella Silverstonen radalla Englannissa ja 2000-luvun alussa hän otti hoitaakseen Tattarisuon karting-radan Helsingissä.

– Kuulin, että Hämeenlinnan kaupunki halusi yrittäjän Ahvenistolle ja kiinnostuin, koska paikka oli tietenkin entuudestaan hyvin tuttu. Nyt on toimittu täällä sitten kymmenen vuotta.

Turistivirtaa

Kesäkuun alussa myönnetty ympäristölupa antaa nyt työrauhan radalle, joka on ollut ajoittain kiivaankin julkisen keskustelun ja erilaisten valitusten kohteena. Polemiikki ei ole kuitenkaan päässyt häiritsemään ratayrittäjän yöunia.

– On täytynyt ottaa vain rauhallisesti, sillä mikään hätiköinti tai stressaaminen ei auta, Kurki-Suonio tuumaa.

– Tärkeintä on hoitaa omat työt hyvin, että asiat saadaan etenemään. Ympäristölupa edellyttää alueen kehittämistä, mutta näyttää siltä, että kaikesta selvitään. Suurin osa lupaan sisältyvistä toimenpiteistä on jo tehty.

Ahvenistolle rakennetaan kolmen vuoden sisällä vastaavanlaisia meluaitoja kuin moottoritien varrella on näkyvissä. Asvaltissa olevat halkeamat korjattiin jo viime vuoden aikana.

Moottorirata on kaikkea muutakin kuin pelkkä kilpa-ajojen näyttämö. Alueella järjestetään kaikkea mahdollista rompetorista Linna Cruisingiin ja polkupyöräkilpailuista rekka-autonäyttelyyn. Radalla harjoittelevat kesäisin alppihiihtäjät, longboard-lautailijat ja monien muiden lajien harrastajat.

– Meillä on vuodessa 180 tapahtumapäivää, joista vain 9-12 on moottoriurheilukilpailuja, Kurki-Suonio laskeskelee.

– Radan käyttäjistä ja kävijöistä 90 prosenttia tulee Hämeenlinnan ulkopuolelta, joten turistivirtaa on merkittävästi. Moni suomalainen kaupunki ottaisi ilolla vastaan samanlaisen kohteen, mutta niiltä uupuu se 25 miljoonaa, minkä radan rakentaminen maksaa.

Haastavat kurvit

Ahvenisto on Kurki-Suonion mukaan Suomen tunnetuin ja myös haastavin rata suurine korkeuseroineen ja niukkoine turva-alueineen.

– Alan bongarit tulevat katsomaan rataa ulkomailta saakka. Meille tärkeä virstanpylväs on Pohjoismaissa harvinaisen FIA:n Grade 4-luokituksen saaminen, mikä tarkoittaa, että rata on hyväksytty kaikille moottoriurheilun lajeille Formula ykkösiä sekä GP- ja Le Mans -autoja lukuunottamatta.

Vaikeasti saatavan luokituksen mahdollisti radan erinomainen kunto ja sille tehdyt turvallisuusparannukset, joihin yrittäjä on satsannut paljon.

– Yksi olennainen asia on myös se, että täältä on Kanta-Hämeen keskussairaalaan kolmen minuutin matka. Tavallisesti tämän luokituksen radoilla pitää olla Medical Center, jossa on sairaalaa vastaavat toimintaolosuhteet ja laitteistot.

– FIA hyväksyi ajatuksen, että meidän tapauksessamme on järkevää viedä hoidettavat suoraan sairaalaan, mikä oli meidän pelastuksemme.

Uusi rakennus

Kurki-Suonio näkee Ahveniston tulevaisuuden valoisana, sillä moottorata nauttii sekä kansallista että kansainvälistä arvostusta ja on haluttu suorituspaikka.

– Kun ympäristöluvan edellyttämät kehittämistoimenpiteet on tehty, siirrymme päivittämään varikkorakennusta, joka pystytettiin väliaikaiseksi ratkaisuksi jo vuonna 1967.

– Uuden rakennuksen alimpaan kerrokseen tulee autotalleja, keskikerrokseen toimitsija- sekä ravintolatilaa ja katolle katsomo, joka soveltuu myös talvikäyttöön.

Yrittäjä kuitenkin muistuttaa, että moottorata on jo nykyiselläänkin helmi kaltaisten joukossa.

– Paikat ovat hyvässä kunnossa ja kaikki tarvittava on olemassa. Meiltä ei puutu mitään, mutta haluamme tulevaisuudessa vielä parantaa palveluja.