Jutut

Naiskiekkoilu kävi kalliiksi

Kari Karppinen

Lentopallon naisten Mestaruusliigan HPK:n joukkue eriytyy ensi kaudeksi omaksi seurakseen. HPK:n nimen alla pelaaminen päättyy tämän kauden peleihin. Samalla HPK:n naisten jääkiekko jää pois uudesta naisurheiluseurasta.

– Tämä on kurja tilanne. Meidän oli kuitenkin pakko tehdä yhdistyksen johtokunnassa tällainen ratkaisu, sillä naisten liigajääkiekko rasittaa vuosittain kymmenillä tuhansilla euroilla seuran taloutta. Talous on kulkenut miinuksella jo vuosia naisjääkiekon kulujen vuoksi. Seura on tätä kautta velkaantunut. En voi puheenjohtajana seurata toimettomana kehitystä, jossa koko seura uppoaa taloudellisiin ongelmiin, HPK Naiset ry:n puheenjohtaja Pekka Romo sanoo.

Seura kävi neuvotteluja sekä Jääkiekkoliiton, HPK Edustuksen ja HPK-Juniorijääkiekon kanssa naisjääkiekkoilijoiden kohtalosta, mutta mistään suunnasta ei ollut luvassa taloudellista tukea.

Naislentopalloilijat keräävät kotiotteluihinsa 250–2 000 hengen katsomot, mikä näkyy suoraan lipputuloissa ja seuran kassassa. Naisjääkiekkoilun puolella maksavien katsojien määrät ovat liikkuneet 20–50 lipun lunastaneen välillä, joten toiminta on tuottanut pelkästään taloudellista tappiota.

– Tänä vuonna teemme kokonaisuutena pienen miinuksen, mutta ensi kaudella lentopalloilun erikoisseurana pääsemme jo plussalle, Romo uskoo tehtyihin laskelmiin mukaan.

HPK Naiset on informoinut ratkaisustaan myös seuran paikallisia tukijoita. Yhteistyökumppaneiden ylivoimainen enemmistö on ymmärtänyt tehdyn ratkaisun, mutta muutama olisi halunnut säilyttää jääkiekon edelleen seuran lajivalikoimassa.

–  Meillä ei ole siihen minkäänlaisia taloudellisia mahdollisuuksia. Kymmenien tuhansien eurojen löytäminen tässä ja nyt on nykypäivän sponsorimarkkinoilta äärimmäisen vaikeaa, kun siinä ei ole onnistuttu tähänkään saakka.

– Jokainen voi kuvitella miten hankalaa yhteistyökumppaneiden saaminen ja urheiluseuran pyörittäminen on, kun KHL-liigassa pelaava valtakunnan ykkösseuraksi mainittu Jokeritkin tuottaa vuodesta toiseen valtavia tappioita. Meillä ei puolestaan ole sellaisia omistajia, jotka löisivät euroja omasta taskustaan naisjääkiekon kassaan, Romo sanoo käytännön konkreettisesta ongelmasta.

Hämeenlinna säilyy lentopalloilussa liigatasolla, sillä joukkue jatkaa ensi kaudella nykyisen malliin – vain seuran nimi vaihtuu.

– Johtokunta on päätöksen jääkiekkoilun lopettamisesta tehnyt, mutta uutta nimeä ei yhdistykselle ole päätetty. Joka tapauksessa Hämeenlinna näkyy nimenä naislentopallokartalla. Me säilytämme myös seuran oranssivalkoiset värit. Tästä on informoitu myös Hämeenlinnan kaupunkia, joka on meille merkittävä yhteistyökumppani, Pekka Romo kertoo.

HPK:n naisjääkiekkoilijoiden kausi päättyi viime viikonvaihteessa, kun joukkue hävisi pudotuspeleissä Kuortaneelle otteluvoitoin 3–0.

Naislentopalloilijat puolestaan pelaa edelleen omia pudotuspelejään. Ensimmäisessä vaiheessa HPK kohtaa Nurmon Jymyn. HPK voitti ensimmäisen ottelun, Nurmo toisen. Kolmas ottelu pelattiin tiistaina, mutta lopputulos ei ollut tiedossa Kaupunkiuutisten mentyä painoon jo ennen ottelun alkua.

HPK Naiset oli seurafuusion tulos, joka tehtiin vuoden 2009 alussa, kun Tarmo Volley Hämeenlinna ja HPK:n naisten jääkiekkojoukkue yhdistyivät.

Kahden hämeenlinnalaisen naishuippujoukkueen yhdistämisellä oli tavoitteena luoda naisurheilun edelläkävijä ja malliseura suomalaisen naisurheilun arvostuksen ja tunnettavuuden lisäämiseksi.

Naislentopalloa on pelattu Hämeenlinnassa ylimmällä kansallisella sarjatasolla yhtäjaksoisesti vuodesta 1993 alkaen. Useiden eri nimien alla pelannut hämeenlinnalaisseura on Suomen menestynein lentopalloseura ja menestyneimpiä seuroja Suomessa.

Asiasanat

Menoinfo