Jutut Hämeenlinna

Noora Herranen on sorkkinut innoissaan lähes kaikkea kaupungin lasten kulttuurissa

Noora Herranen asuu jatkossakin Hämeenlinnassa, mutta käy töissä Helsingissä Konserttikeskuksessa.

Nuorten ja lasten kulttuuripäällikkö Noora Herranen vaihtaa työpaikkaa. Hän lähtee Konserttikeskus ry:n toiminnanjohtajaksi Helsinkiin.

Olet ollut 15 vuotta töissä Arx-talossa erilaisissa tehtävissä assistentista lähtien. Millainen jälki sinusta jää lasten ja nuorten kulttuuriin?

– On vaikea hahmottaa, mikä on oma kädenjälki, kun olen ollut töissä koko kulttuurikeskuksen perustamisesta lähtien. Se lähti hankkeena liikkeelle, mutta lasten kulttuurikeskuksesta on tullut valtakunnallinen toimija. Olen ollut likipitäen kaikessa mukana.

Ketkä ovat vaikuttaneet ammattilaisuuteesi?

– Uran alkuvuosina minulla on ollut hienoja esimiehiä, kuten Nina Torkko. Joskus aikoinaan myös Jukka Jokinen rohkaisi teatterilla, kuten myös Mari Aholainen ja Jouko Astor, jonka kanssa minulla on ollut näiden vuosien aikana hyviä keskusteluja.

Mitä hauskoja sattumuksia on jäänyt mieleen?

– Useat niistä liittyvät läheltä piti -tilanteisiin. Olin mukana ideoimassa ja toteuttamassa ensimmäistä Sibelius-fantasiaa. Tehtäväni oli nostaa Erkki Korhonen ilmaan nosturilla. Huomasin siellä nosturin juurella, että olin tilannut paikalle 6 järjestyksenvalvojaa, mutta torille tulikin yllättäen 5000 ihmistä.

– Toisessa tai kolmannessa Sibelius-fantasiassa meinasi myös käydä huonosti. Kun taas olin nostamassa Korhosta taivaisiin, muistin, että en ollut muistanut siirtää bussiliikennettä pois torin varrelta. Soitin siinä Vekan Tapsalle, joka vastasi Brysselistä. Hän kehotti minua passittamaan järjestyksenvalvojat ohjaamaan liikennettä ja sulkemaan katua. Onneksi, sillä bussilinja olisi kulkenut juuri siitä esityksen aikana. Eihän siitä joukkoliikennekoordinaattorilta kiitosta tullut, mutta tapahtuma pelastui, koska bussit olisivat muuten juuri kulkeneet tiellä.

Mitä jokaisen hämeenlinnalaisen pitäisi paikallisessa lastenkulttuurissa kokea?

– Jokaisen pitäisi nähdä lapsen varaukseton into. Jokaisella on oikeus lasten kulttuuriin. Meillä aikuisilla on paljon opittavaa lapsilta. Kun lapset kokevat, se on kokonaisvaltaista ja siinä ei ole rajoja.

Vapaa-ajalla musiikki on sinulle tärkeää. Missä eri kokoonpanoissa esiinnyt?

– Meillä on RRR, joka esittää kantaaottavia lauluja, sitten laulan Vanaja Big Bandin solistina ja meillä on vielä acappella-ryhmä Ramonas. Sen lisäksi järjestän olohuonekonsertteja. Idea virisi siitä, että asun omakotitalossa, jossa on tilaa. Välillä saan koko talon itselleni, kun lapset ovat isällään ja silloin on kiva saada taloon omaa ohjelmaa.

Kun jatkossa käyt töissä Helsingissä, ehditkö vielä järjestää olohuonekonsertteja?

– Ehdottomasti. Se on aivan mahtavaa, että saa hienoja ammattilaisia omaan olohuoneeseen konsertoimaan. Samalla tapaan myös uusia ihmisiä, sillä läheskään kaikki vieraat eivät ole olleet tuttujani. Moni sanoo, ettei uskalla tulla, koska ei tunne minua, mutta kyllä voi. Olen saanut hienoja onnellisuuden tunteita konserteissa. Suosittelen muillekin järjestämään kotikonsertteja. Jospa joskus järjestäisin vaikka kotikonsertti-festivaalin.

Mikä on parasta Hämeenlinnassa?

– Työasioissa kaupunki on sopivan kokoinen ja helppo hahmottaa. Minut täällä pitää ihmiset ja luonto.

Noora Herrasen töitä sijaistaa kulttuuripäällikkö Janne Nieminen siihen saakka, kunnes seuraaja on valittu. Paikka tulee auki, mutta sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko ei ole vielä päättänyt, onko paikka samanlainen, mitä Herranen on hoitanut. Se selviää syksyn aikana.

Menoinfo