Jutut Renko

Nummen kylätalossa ei kursailla – kaikki osallistuvat talkoisiin

Nummen kylätalossa on mölkkyä tiistaisin ja soppaa lauantaisin.
Mölkkyporukka on kokoontunut kesän ja syksyn ajan joka tiistai Nummen kylätalolle pelaamaan.
Nummen kylätalossa on mölkkyä tiistaisin ja soppaa lauantaisin.

Nummen kylätalon pihalla kolisevat mölkkypalikat, vaikka syksy on jo pitkällä. Kylähdistyksen tänä kesänä aloittama harrastus jatkuu niin kauan, kun säät sallivat.

Tällä viikolla mukaan liittyi lisääkin osallistujia, sillä kirkonkylän harrastajat siirtyivät Nummelle jatkamaan kauttaan.

Sisällä kylätalossa tuoksuu kahvi.

Terttu Rantanen on ottanut hoitaakseen välitauon juomat ja kyläläisten leipomat leivonnaiset tarjolle. Hänen miehensä Veikko Rantanen on mukana pelaamassa.

Vantaalainen pariskunta on kylän kesäasukkaita, ja nyt kun he ovat eläkkeellä, he viettävät entistä enemmän aikaa Rengossa.

– Meidät on otettu täällä hyvin vastaan, emme ole tunteneet itseämme muukalaisiksi. Olen siitä kiitollinen. Ja apua on aina saanut, jos olemme sitä tarvinneet, Terttu kiittelee.

Myös koulun lähellä asuva Kaija Nikula kehuu kyläyhdistyksen porukkaa mukavaksi.

– Vitsit lentävät. Aina on rattoisaa, kun näemme toisiamme.

Mölkky on vain yksi niistä jutuista, joita kyläläiset puuhaavat yhdessä. Kaiken toiminnan keskuksena on kylätalo, jonka Nummekylä ry vuokrasi kaupungilta nimellishintaan vuonna 2013, kun koulu lakkautettiin.

Perinteeksi ovat tulleet muun muassa soppalauantait. Seuraava on vuorossa tänä lauantaina, jolloin tarjolla on talon puuhellalla keitettyä lohisoppaa, jälkiruokaa, leipää ja juomaa seitsemän euron hintaan. Tulot menevät kylätalon ylläpitoon. Myös pysyvä kirpputori lahjoitustavaroineen kartuttaa kassaa.

Kyläläiset järjestävät muitakin kuin soppatalkoita talon kustannusten kattamiseksi.

Äskettäin miesväki pilkkoi suuren määrän polttopuita, jotka oli saatu lahjoituksena naapuriin rakennetun talon tontilta. Koulun vanhat pönttöuunit ovat hyvässä kunnossa, ja niitä lämmittämällä säästyy sähköä.

Kesällä kahdeksan nuorta pyöritti kylätalossa kahvilaa. Siten autettiin heitä työllistymään.

Nummenkylä ry:n puheenjohtajan Minna Mäenpään äiti, hän itse ja hänen lapsensa kävivät aikoinaan Nummen koulua.

Paljasjalkainen nummenkyläläinen sanoo suostuneensa vuoden alusta puheenjohtajaksi sillä ehdolla, että asioita tehdään porukalla ja häntä autetaan. Ehto on täyttynyt. Talkoissakin painotetaan hänen mukaansa aina sitä, että ihan kaikki ovat tervetulleita.

Kylätalossa ovat jatkuneet syksyllä jooga ja kehonhuolto-pilates.

Syyskuussa pidettiin turvapäivä, jossa pohdittiin ikääntyvien pärjäämistä.

Tulossa ovat muun muassa perinteiset joulumyyjäiset ja pikkujoulut sekä soppasunnuntai. Hieroja Suvi Suokko tarjoaa palveluitaan yhdistyksen jäsenille seuraavan kerran 30. lokakuuta.

– Marraskuussa todennäköisesti alkaa lapsiperheryhmä, joka järjestetään yhdessä Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa, Mäenpää kertoo.

Menoinfo