Jutut Janakkala

Nuoret pyörittävät elokuvateatteria ja oppivat samalla oikeaa työntekoa

Seuratalo on ainutlaatuinen työssäoppimisen paikka.
Niko Koukkari ja Panu Isotalo pyörittävät työpajanuorten avulla Seuratalon Kinoa, johon mahtuu 250 katsojaa. Kuva: Lea Karmala
Seuratalo on ainutlaatuinen työssäoppimisen paikka.

Tervakoksen Seuratalosta on tullut paitsi kyläläisten yhteinen olohuone myös nuorten työpajalaisten oppimispaikka.

Talossa pyöritettiin työpajaa ensin kahden vuoden kokeiluna, mutta tämän vuoden alusta Janakkalan kunta vakinaisti toiminnan.

Alle 29-vuotiaita nuoria on pajassa kirjoilla kerrallaan kymmenkunta. Nuoret ovat joko työkokeilussa, sosiaalisessa kuntoutuksessa tai kuntouttavassa työtoiminnassa.

Oma paikka hakusessa

Kyydistä pudonneilta nuorilta on opiskelu tai armeija jäänyt kesken, eikä heillä ole työpaikkaa.

Tyttöjä joukosta on ollut noin kolmasosa.

Vastaava työpajaohjaaja Panu Isotalo ja työpajaohjaaja Niko Koukkari luotsaavat heitä kaikkia löytämään oman paikkansa. Pajassakin on kokeiltavana erilaisia duuneja, kuten media-alaa ja kiinteistönhuoltoa.

– Kyllä täältä eteenpäin päästään. Joku on saanut työpaikan, toiset lähteneet opiskelemaan. Vaikka ei olisi löytynyt omaa alaa, on herätty siihen, että jotain muutakin pitäisi tehdä kuin pelata pleikkaria, he summaavat.

– Eihän me mitään ihmeidentekijöitä olla, mutta kun ihminen on nuori, elämän kelkkaa pystytään vielä kääntämään aika radikaalistikin. Kannustamme ennen kaikkea hakemaan opiskelupaikkaa, sillä monilla on vain peruskoulu takana. Mikä tahansa tutkinto auttaa eteenpäin, ohjaajat painottavat.

Kinon lippukassalla nuoret oppivat kaupankäynnin perusteita. Kuva: Lea Karmala

Pleikka ei riitä

Suuri asia Isotalon ja Koukkarin mukaan on myös elämänhallinnan opettelu. Tiistaisin pajassa onkin siihen liittyvä teemapäivä. Esimerkiksi tällä viikolla ryhmä kävi Hämeenlinnassa Samaria ry:ssä kuulemassa talous- velkaneuvonta-asiaa.

– Torstaisin meillä on työhyvinvointipäivä. Teemme ensin yhdessä ruokaa edullisesti, ja iltapäivällä on liikuntaa. Kuntoutujilla sosiaalinen yhdessäolo on tärkeää. Tavoitteet ovat yksilökohtaisia, mutta pyrimme siihen, että kaikki saataisiin osallistumaan juttuihin ja katse nousemaan kengänkärjistä ylemmäksi.

Itseluottamus kasvaa töissä

Nuorten itseluottamusta pyritään lisäämään työtehtävien avulla. Siihen antaa oivan mahdollisuuden Seuratalon Kino-elokuvateatteri, jota nuoret itse pyörittävät ohjaajien vastuullisella taustatuella.

Seuratalossa on myös muita tehtäviä, joita nuoret pääsevät tekemään, sillä tiloilla on paljon eri käyttäjiä. Työpaja vastaa pitkälti talon toiminnasta vuokrauksesta alkaen.

Tervakosken tehtaan aikoinaan rakentama talo on varsinainen monitoimikeskus. Isotalo sanoo, että hän ei tiedä koko Suomessa vastaavanlaista kokonaisuutta, joka olisi nuorten työpajan toimintaympäristönä.

– Täältä löytyy jumppasali, näyttämö, ruokala, elokuvateatteri ja keilaradat. Kaikkia niitä käytetään, mutta niitä kannattaisi käyttää vielä enemmän. Miljöö ja sisätilat olisivat hyvää hännännostoa koko Janakkalalle, hän pohtii.

– On kunnia saada pyörittää tätä taloa, jolla on isot perinteet. Ympäristökin joen rannalla on tosi hieno, Tervakoskelta kotoisin oleva Koukkari ihastelee.

Vaihtoehtoja löytyy

Nuorten työpaja eriytyi Janakkalan pajasta vuoden 2017 alussa. Työpajalla nuori voi kokeilla työtehtäviä myös kunnan muissa työyksiköissä tai ulkopuolisissa työpaikoissa, ja lisäksi nuoria on mahdollista sijoittaa Janakkalan pajalle.

Nuorten työpajaan voi hakeutua kuka vain vaikkapa netin kautta.

– Meillä on sellaisiakin nuoria, jotka käyvät vain kerran viikossa ja myös niitä, jotka eivät ole kirjoilla, mutta haluavat tulla vain juttelemaan. Kaikki ovat tervetulleita, Isotalo ja Koukkari sanovat.

Viime vuoden aikana Janakkalassa oli työpajassa kirjoilla yhteensä 53 nuorta. Heidän keski-ikänsä oli 20,7 vuotta, ja he olivat mukana toiminnassa keskimäärin 4,7 kuukautta. Sopimus voidaan tehdä 1–6 kuukaudeksi.

 

Työpaja Kino Tervakoskeen voi hakea ympäri vuoden ottamalla yhteyttä ohjaajiin Panu Isotaloon, 050 475 0440, Niko Koukkariin, 050 449 2842, nuorisopalvelupäällikkö Sanna Laineeseen, 050 062 5259, tai erityisnuorisonojaaja, etsivä nuorisotyöntekijään Satu Punkariin, 040 466 0656. Netissä hakulomake löytyy janakkala.fi/palvelut-sivuilta.

 

Kino Tervakoski

Digitalisoitu elokuvateatteri Tervakosken Seuratalossa, Seuranaukio 3.

Esityksiä keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin.

Maaliskuussa yhteensä 33 näytäntöä.

Seuraavat esitykset la 9.3. klo 17.30 Captain marvel, ke 13.3. klo 16 Baby Jane ja klo 18 Risto Räppääjä ja pullistelija.

Menoinfo