Jutut

Nyrkkeily naisen tiellä pitää

Iskuaseman liikuntasalissa paukkuvat hanskat keskiviikkoiltaisin. Silloin tupa täyttyy parhaimmillaan kuntonyrkkeilijöistä. Heitä ohjaa Minna Salonen, joka on ohjannut kuntonyrkkeilyä Iittalassa yli 15 vuoden ajan.

Kalvolan Iskussa lajia on harrastettu vuodesta 2000 saakka. Aluksi paikkana olivat vanha kauppa ja yläaste, mutta kun Iskuasema valmistui, porukka korkkasi talon ensimmäisenä ja aloitti harjoittelun sittemmin keittiöksi muutetuissa tiloissa.

– Olemme Iskuasemaan todella tyytyväisiä. Meillä on täällä hyvät välineet, Salonen ja alusta asti mukana ollut Mervi Rajala kehuvat.

Viime viikolla iskuja treenasivat heidän lisäkseen Helena Kallio ja Hanna Nyqvist.

Salonen koostaa treenin tekniikka- ja lyöntiharjoituksista sekä lihaskuntoharjoitteista. Oikea tekeminen takaa sen, että lyönnit ovat turvallisia sekä ohjaajalle että ohjattavalle.

– Kun pidän pistehanskoja, tiedän miten tytöt lyövät. Jos tekniikka on oikea, vammariski ei ole suuri, vaikka lyötäisiin kovaa. Mutta nyrkkeilyssä pitää osata väistelläkin, hän sanoo.

Pistehanskoihin lyömisessä treeniin tulee Salosen mukaan enemmän nyrkkeilymäisyyttä ja kuntopiirin tyyppisesti lihas- ja ketteryysharjoituksia. Myös hyppynarulla hypitään paljon, se kuuluu nyrkkeilyn jalkatyöhön.

Rajala kiittelee kuntonyrkkeilyä monipuoliseksi harrastukseksi.

– Teen toimistotyötä, ja varsinkin silloin on tärkeää pitää hartiat, niska ja kädet kunnossa. Lihaskunto pysyy nyrkkeilyn ansiosta hyvänä, hän sanoo.

Salosen mukaan lajissa kehittyvä ketteryys on hyväksi, kun ikää tulee lisää ja koordinaatio heikkenee. Vuosien karttuessa vaaditaan koko kehon hallintaa, jotta kädet ja jalat toimivat moitteetta.

Kuntonyrkkeilijöiden treenit ovat teknisen harjoittelun ohella sosiaalinen kanssakäymisen hetki.

– Meillä on hyvä porukka. Hymyillen me täällä aina lyödään. Tarjakin (seuran puheenjohtaja Kaasinen) on mukana, Salonen ja Rajala kertovat.

53-vuotias Salonen arvelee, että hän taitaa olla ryhmänsä veteraani, mutta jossain vaiheessa ikähaarukka oli alle 18-vuotiaasta lähes 70-vuotiaaseen. Nyrkkeily liikuntamuotona sopii siis kaikenikäisille.

– Treenissä ei vaadita hirvittävän hyvää kuntoa, mutta tässä se kunto kehittyy.

Naiset kannustavat uusiakin lajin harrastajia mukaan Iskuareenan kerran viikossa pidettäviin harjoituksiin.

Menoinfo