Jutut Hämeenlinna

Nyt on lupa osallistua!

Jorma Havia, Maria Kaisa Hast (toinen vas.), Anneli Venesjärvi, Armi Havia ja Merja Vilmunen sekä muut Vaski-yhdistyksen jäsenet ovat jo tuoneet luomuksiaan käsityötaloon.

Vierailijoillakin on lupa osallistua ympäristötaiteen tekoon Willa Vaski Käsityötalossa ensi perjantaina.

Taiteiden yönä Palanderin talon vanhassa leivintuvassa avajaisiaan viettävän käsityötalon pihassa puuhataan esimerkiksi katumaalauksia ja neulegraffiteja. Avajaisissa valmistuu myös installaatio, jota varten on varattu 200 verkkoaluspaitaa.

– Koristelemme pihaa, hassuttelemme, Maria Kaisa Hast Willa Vaski Käsityötalon toimintaa pyörittävästä yhdistyksestä kiteyttää illan kulun.

Pari vuotta sitten perustettu Vanajaveden seudun kisällit on seudun käsityöharrastajien ja -yrittäjien yhdistys. Jäseniä on 21, ja heistä viitisentoista on paikalla avajaisissa.

Aiemmin Keskustalossa myymälätoimintaa kokeilleen yhdistyksen jäsenet saivat idean Palanderin talon pihapiiriin muutosta kevään perinnepäivillä.

Seuraava askel otettiin nopeasti. Yhdistys sai kaupungilta vuokraamansa talon käyttöön jo juhannuksena.

Nyt vanhan leivintuvan seinien sisällä toimii pop up -kahvila, käsityöpuoti ja taidegalleria. Kokous- ja työtiloissa voidaan järjestää vaikkapa askartelupajoja.

– Meille on tärkeää, ettei talossa ole ainoastaan myymälää, vaan myös paja. Kahvila on hyvä lisä, sillä taloa ylläpidetään sen tuotoilla.

Kaikki myymälän tuotteet ovat yhdistyksen jäsenten tekemiä ja paikallisia. Houkutteleva paikka on jo poikinut tiedusteluja yhdistyksen jäsenyydestä.

Hastin mielestä perinteisin tekniikoin tehdyt käsityöt sopivat erityisen hyvin historiaa huokuvaan Palanderin talon ympäristöön.

– Samoin kuin uusiotuotteet, joilla on jokaisella tarina, hän jatkaa.

Jäsenten tavoitteena on, että Willa Vasken ovet ovat avoinna vuoden ympäri.

– Se päätös tehtiin heti. Voi olla, että tämä on uhkayritys, mutta katsotaan, kuinka käy, yhdistyksen sihteeri Jorma Havia sanoo.

Toimintaa on pyöritetty kesän ajan talkoovoimin. Nyt mukana on myös yksi työllistetty.

Ainakin aluksi käsityötalo noudattelee museon aukioloaikoja.

– Uskomme, että museokäynnillä moni poikkeaa molemmissa osoitteissa.

Avajaiset perjantaina 24.8. kello 16–21. (Lukiokatu 4)