Olennaisia faktoja Kantolasta

Kirjoittajan mielestä tapahtumapuistosta riittää paljon puhetta, mutta vähän oikeaa tietoa. Kuvassa Guns N´Roses -yhtyeen Axl Rose kesän 2017 suurkonsertissa.

Helsingin Sanomissa oli keskiviikkona 25. heinäkuuta paperiversiossakin informatiivinen koko sivun juttu Kantolasta.

Miksi olennaiset faktat pitää hakea sieltä? Onko esimerkiksi Linnan kehityksessä vaikeaa saada jotain vastaavaa artikkelia Kantolasta kansalle tiedoksi?

Hesarin monipuolisessa jutussa oli olennainen luku: 2,6 miljoonaa.

Olen seurannut jo pitkään paikan ympärillä vellovaa melko perustelematonta kritiikkiä ja toisaalta vastuullisten olematonta tiedottamista faktoista. Yksi perusfakta löytyi siis vihdoin, se “lataus” (Hesarin termi) oli 2,6 miljoonaa. Minä en ole ainakaan mistään löytänyt noin selkeää tietoa. Argumentoimatonta pikkuasioihin puuttuvaa höpinää molemmin puolin olen kyllä lukenut.

Se on noin puoli prosenttia kaupungin kokonaismenoista (vuositasolla) ja reilu puolet vaikkapa kirjaston menoista. Näin vertaillen ja suhteellistaen luvut pitää esittää hallinnossa, mutta kun ei osata eikä haluta.

Onko se sitten paljon vai vähän, siitä voi ja pitää keskustella. Tuntuu vain, että keskustelu käydään ihan ilman perusnumeroita. Kyllä kansa (ainakin suurin osa) ymmärtää faktoja, jos niitä vaivaudutaan kertomaan.

Jokatapauksessa hankkeella on ollut kiistatta menestystä, nyt on hiljaisempaa, mutta eihän tämä tähän lopu. Mitään ei saa, jos ei yritä. Jälkiviisastelua (mutta fakta) on toki se, että tässä hakeuduttiin tietoisesti globaaleihin riskeihin isojen toimijoiden kanssa ja kuulemma Venäjänkin tilanne on siinä vaikuttamassa.

Viime kesänä (2017) oli kyllä hieno tunnelma kaupungissa Gunnaripäivänä, maksoi mitä maksoi!

Rafael Hellsten

Menoinfo