Jutut Hämeenlinna

Öljyä Vanajaveteen vuotaneen ravintolalaiva Teemun omistaja joutuu maksamaan korvauksia

Ravintolalaiva Teemu kallistui ja lopulta upposi keväällä 2016. Palokunta pumppasi aluksesta vettä huhtikuun lopulla. Kuva: Markku Tanni
Ravintolalaiva Teemu kallistui ja lopulta upposi keväällä 2016. Palokunta pumppasi aluksesta vettä huhtikuun lopulla. Kuva: Markku Tanni

Öljyä Vanajaveteen Hämeenlinnan keskustassa vuotaneen ravintolalaivan entinen omistaja joutuu korvaamaan Hämeenlinnan kaupungille 23 000 euroa öljyvahingon torjumisesta aiheutuneita kuluja.

Turun hovioikeus vahvisti Kanta-Hämeen käräjäoikeuden maaliskuussa 2018 antaman tuomion torstaina.

Laivan omistajayhtiön Seagulssit oy:n ainoa tunnettu osakas Juha Kivimurto oli valittanut vahingonkorvaustuomiosta hovioikeuteen ja vaatinut vahingonkorvausten hylkäämistä kokonaan tai niiden sovittelemista pienemmäksi.

Alebaattinakin aiemmin tunnettu ravintolalaiva Teemu kallistui ja upposi laituripaikalleen pumppujen virransyötön katkettua keväällä 2016. Pian tämän jälkeen laivan ympärillä vedessä havaittiin öljyä.

Vettä hörpännyttä laivaa yritettiin oikaista ja tyhjentää siinä onnistumatta useaan kertaan kevään aikana. Vappuun mennessä öljyvuoto oli jo niin paha, että laivan ympärille tarvittiin öljypuomeja.

Kun laivaa ei kaupungin ympäristöviranomaisten kehotuksista huolimatta saatu pinnalle, päätti Hämeenlinnan kaupunginhallitus laivan siirrosta toukokuun lopussa. Kesäkuussa laiva nostettiin vedestä ja siirrettiin Karanojan kaatopaikalle.

Siirto ja öljyvahingon siivoaminen aiheuttivat kaupungille noin 80 000 euron kustannukset ilman veroja.

Laiva pakkohuutokaupattiin myöhemmin 1400 euron hinnalla.

Laiva oli päätynyt Kivimurron yhtiön omistukseen keväällä 2015 Hämeenlinnan Viihdekeskuksen ravintolatoimintojen mukana. Kauppaan kuuluivat myös ravintolalaiva Tyyne sekä yökerho Sirkus ja Iskelmä-baari.

Juha Kivimurto kertoi käräjäoikeudessa, että hän ei ollut käynyt laivoillaan lainkaan ennen Teemun kallistumista pääsiäisenä 2016.

Kivimurtoa syytettiin käräjäoikeudessa myös ympäristörikkomuksesta. Oikeus katsoi, että hänen toimintansa ei kokonaisuutena täyttänyt rikoksen tunnusmerkkejä ja hylkäsi syytteen. Laivan siirtokulut kuitenkin jäivät hänen maksettavakseen, mutta niitä soviteltiin 23 000 euroon.

Hovioikeus päätyi vain hieman tarkentamaan käräjäoikeuden tuomion sanamuotoja.

Sen mukaan laivan tyhjentäminen vedestä oli riittävä toimenpide öljyvahingon torjumiseksi, eivätkä laivan siirtokustannukset kuuluneet enää Kivimurron korvattavaksi. Korvaussummaan tämä ei vaikuttanut.

Hämeenlinnan kaupungin noin 4750 euron oikeudenkäyntikulut hovioikeudessa jäivät Kivimurron maksettavaksi.

Turun hovioikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen ja siihen voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Menoinfo