Jutut Hämeenlinna

Omaishoitajien arvo ymmärretään Hämeenlinnassa, mutta kuinka on heidän oman jaksamisensa laita?

Susanna Kollanuksen mielestä omaishoitajien arvo on Hämeenlinnassa ymmärretty ja koordinaattorit sekä vammaispalvelu tekevät hyvää työtä. Paikallisyhdistyksen toimitilat ovat Kirkkorinteessä.

Omaishoito on elämäntilanne, jossa sairaus tai vammaisuus, auttaminen ja tukeminen sovitetaan eri tavoin perheen elämään. Selvitysten mukaan yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään, joka ei selviydy arjestaan omatoimisesti. Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajat ry antaa ohjausta, tukea ja neuvontaa sekä omaishoitajille että heidän läheisilleen..

– Meillä on tällä hetkellä noin 250 jäsentä, omaistoiminnan ohjaaja Susanna Kollanus kertoo.

– Mukana on paljon sopimusomaishoitajia, mutta yhdistykseen voivat liittyä kaikki ihmiset, jotka avustavat säännöllisesti läheistään tai haluavat tukea omaishoitoa.

 

Valtakunnallista omaishoitajien viikkoa vietetään ensi sunnuntaista alkaen ja myös Hämeenlinnan seudulla on teemaan liittyen runsaasti tapahtumia. Paikallisyhdistys haluaa nostaa esiin omaishoitajien hyvinvointia ja etuuksia.

– Kannustamme heitä hakemaan lomille ja kuntoutuksiin. Omaishoitaja voi lakisääteisesti pitää 3 päivää lomaa kuukaudessa ja kerryttää näitä päiviä myös pidemmän loman saamiseksi. Loman aikana hoidettava pääsee hoitojaksolle esimerkiksi Voutilaan tai vaikkapa perhehoitoon. Järjestely maksaa omaishoitajalle alle 12 euroa kuukaudessa.

– Omaishoitajat tuntuvat hakevan näitä lomia heikonlaisesti. Syynä on usein se, että hoidettava ei halua lähteä kotoaan mihinkään. Jaksohoitoon sopeutuminenkin vie aikansa. Erityislasten vanhemmat käyttävät näitä palveluja hyvin, mutta ikäihmisten puolella pärjääminen viedään usein tappiin.

Kollanuksen mukaan omaishoitajien tukea kannattaa kunnalta hakea, vaikka ensimmäinen yritys päättyisikin hylkäykseen. Tiedot jäävät kuitenkin muistiin ja perheen tilanne tulee arvioitua. Yhdistys opastaa hakemuksen tekemisessä. Omaishoidon palkkion suuruus määräytyy hoidon vaativuuden mukaan ja on tavallisimmillaan noin 390-650 euroa kuukaudessa.

 

Omaishoitajia ovat Hämeenlinnassakin puhuttaneet taksiuudistusten ongelmat, joiden suhteen ollaan nyt odottavalla kannalla. Käytännössä monet tekevät tällä hetkellä niin, että Sote-taksi tilataan etukäteen kauppareissua varten, mutta kotiin mennään tavallisella taksilla, koska asiointiin käytettyä aikaa ei voi tietää ennalta.

Kollanus sanoo olevansa tyytyväinen siihen, miten paikalliset päättäjät ovat suhtautuneet omaishoitajiin.

– Hämeenlinnassa asiat on hoidettu aika hyvin, omaishoidon arvo on täällä ymmärretty. Koordinaattorit sekä vammaispalvelu tekevät hyvää työstä niissä raameissa ja rajoissa, jotka valtakunnallisesti on annettu. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on ollut kaikenlaisia ongelmia hoitojen järjestämisessä ja omaishoidon kriteerit ovat tiukempia.

Kollanus auttaa 88-vuotiasta äitiään ja on vammaisen poikansa sopimusomaishoitaja.

– Tekemistä ja pohdittavaa riittää ihan vaikka kodin esteettömyydestä erilaisiin apuvälineisiin ja kuntoutuksen tukemiseen. Siistimistä on todella paljon. Kyllähän se vie voimavaroja, mutta myös tuo uusia ulottuvuuksia elämään, hän sanoo.

– Vertaistuki on ollut minulle itselleni äärettömän tärkeää. Kun saa puhua samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa, se auttaa jaksamaan.

 

 

 

Menoinfo