Jutut

Onko Kanta-Hämeellä tulevaisuutta?

Seppo Rehunen

Wikipedia kertoo maakunnastamme: Kanta-Häme on maakunta Etelä-Suomessa ja se käsittää suunnilleen Hämeen historiallisen maakunnan lounaisosan. Sitä ympäröivät etelässä Uusimaa, idässä Päijät-Häme, pohjoisessa Pirkanmaa ja lounaassa Varsinais-Suomi. Maakunnan nimi oli 28.2.1998 asti Hämeen maakunta.

 

Me kantahämäläiset emme tunne maakuntaamme omaksemme. Suomen Kuntaliiton tekemän kuntalaiskyselyn mukaan maakuntahenki ja -identiteetti ovat meillä koko maan heikoimmat yhdessä Päijät-Hämeen kanssa. Ylivoimaisesti vahvin maakuntahenki on Etelä-Karjalassa.

Yhtenä selityksenä taitaa olla se, että sekoittamassa on liian monta Häme -pohjaista nimeä. Valtakunnallisten vaalien vaalipiiri on Etelä-Häme, Päijät-Hämeessä on kunta nimeltä Hämeenkoski ja Pirkanmaalla Hämeenkyrö, maakunnan etuja ei aja Kanta-Hämeen Liitto vaan Hämeen Liitto. Maakuntalehtemmekin kantaa nimeä Hämeen Sanomat. Vähemmästäkin menee pää pyörälle.

 

Sisäinen eripura on maakunnallemme uhka. Hämeenlinna on maakunnan itseoikeutettu johtokaupunki; Riihimäki ja Forssa tärkeitä keskuksia. Ongelmallista on, että sekä Riihimäki että Forssa tasaisin väliajoin tuovat julki aikeitaan vaihtaa maakuntaa. Tällainen uhittelu heikentää kykyä pitkäjänteiseen suunnitteluun ja kehittämiseen.

Toinen uhka on kiihtyvä väestöpako. Vuoteen 2008 asti maakunnan väki lisääntyi vuosittain noin 1500:lla, mutta väestönlisäys puoliintui vuosina 2009 – 2011. Viisi vuotta sitten kasvu tyrehtyi nollaan ja nyt väkemme vähenee vuosittain noin tuhannella. Muutos näyttää pysyvältä: kuolleisuus on nyt suurempaa kuin syntyvyys ja meiltä muuttaa pois enemmän asukkaita kuin meille muuttaa. Vuonna 2014 meitä oli yli 175 000, nyt meitä on 172 000.

 

Mahdollisuus parantaa yhteenkuuluvuutta ja vähentää hajaantumishaluja piilee sosiaali- ja terveydenhuollon ennakkoluulottomassa kehittämisessä. Maakunnan Kantasairaala -hanke on henkisiltä ja taloudellisilta vaikutukseltaan niin merkittävä, että se voi sekä liimata maakunnan yhteen että nostaa arvostustamme ulkopuolisten silmissä.

Sairaanhoitopiirin nimessä on Kanta-Häme ja sen vastuualue on yhteneväinen maakunnan kanssa. Väestöltämme olemme nyt maakunnista sijalla 13 eli olemme uhan alla, jos tulevaisuudessa alueiden määrää vähennetään. Uusi, hyvin toimiva sairaala ja keskitasoa paremmin toimiva sosiaali- ja terveydenhuolto voivat olla pelastuksemme.

 

Ohjeeni päättäjille ja maakuntajohtajille on yksinkertainen: omista on pidettävä hyvää huolta ja suunnittelussa on otettava huomioon väestön vähenemä. Koska pienten lasten ja koululaisten määrä laskee, emme tarvitse lisää päivähoitopaikkoja tai koululuokkia. Lapsille ja nuorille tarvitsemme entistä enemmän valinnan ja syventävän opetuksen vaihtoehtoja. Laatu ratkaisee – ei määrä!

Suuret ikäluokat ovat nyt iältään 68–73-vuotiaita ja heistä melkoinen osa saa kohtuullista eläkettä. Näille ihmisille voimme tarjota rauhallisessa ja viihtyisässä ympäristössä vietettäviä eläkepäiviä. Kanta-Hämeessä on rauhallinen elämänrytmi, paljon kulttuuririentoja ja hieno luonto.

Kanta-Hämeellä on tulevaisuutta, kun se panostaa suurimpaan vahvuuteensa: meihin täällä jo oleviin kanta-asukkaisiin! Kun me olemme tyytyväisiä, houkuttelemme tänne muitakin.

Menoinfo