Jutut

Kolumni: Open lintu lensi luokasta ulos

Juha “Junnu” Vainio ja Markku “Rive” Kanerva. Kaksi Helsingissä opettajaksi opiskellutta miestä, joiden uraan symbolisten lintujen siiveniskut jättivät pysyvän jäljen – mutta aivan toisenlaisessa ympäristössä kuin luokkahuoneessa.

Molemmat ovat nyt ajankohtaisuuden ytimessä. Vainiosta julkaistiin viime viikolla elämäkerta, jonka kertomat tylytkin tarinat nousivat heti nettilehtien otsikkomagneeteiksi.

Kanervan valmentama Suomen jalkapallomaajoukkue on puolestaan päässyt voittoputkeen uudessa Kansojen liigassa. Futisbuumi yltyi entisestään, kun Unkarin ja Viron jatkoksi Suomi kaatoi myös Kreikan, vuoden 2004 Euroopan mestarin.

Maajoukkueen lohkovoitto ja pääsy Kansojen liigan pudotuspeleihin on yhden tasapelipisteen päässä.

 

Mutta niin, ne linnut.

Vainio julkaisi vuonna 1980 kaihoisan Albatrossin, joka pohjautuu hänen omiin nuoruuskokemuksiinsa. Kappale liitää lepäämättä yhä edelleen tiuhaan tahtiin niin radioaalloilla kuin karaokeravintoloiden ruuduissa.

Kanervan valmentaman joukkueen lempinimi puolestaan on Huuhkajat, jonka se sai kesällä 2007, kun Euroopan suurimman pöllölajin edustaja laskeutui Olympiastadionin maalin yläriman päälle kesken Suomen ja Belgian välisen ottelun.

Peli keskeytyi useammaksi minuutiksi, kun Bubiksi ristitty huuhkaja liiteli vielä ruutuaikansa maksimoimiseksi myös toisen maalin poikkipuulle ennen lehahtamistaan pois.

Jotta tarina olisi täydellinen, Suomen joukkue innostui visiitistä niin, että voitti 2–0.

 

Vainiota ja Kanervaa yhdistävät linnuntiellä myös vastoinkäymiset.

Albatrossi ei syntynyt hetkessä. Reijo Ikävalkon parinkymmentä vuotta sitten kirjoittaman Junnu-elämäkertakirjan mukaan Vainio viilasi sitä pitkään, ja hänen Pirkko-vaimonsakin bongasi yhden kelpaamattoman version puoliksi palaneena takasta.

Kun valmista lopulta tuli, kappaleen suursuosion tielle ei noussut edes Kotkan meripäivien merimieslaulukilpailun raadin nihkeä suhtautuminen.

Kanervakin sai odotella omaa tilaisuuttaan kauan. Hän oli ensin viisi vuotta Suomen nuorten maajoukkueessa ja päälle kuusi vuotta apuvalmentajana miehissä, kunnes sai viimein mahdollisuutensa. Hänet nimettiin päävastuuseen joulukuussa 2016, kun ruotsalainen Hans Backe osoittautui tyhjäksi arvaksi.

Jalkapallomaajoukkue on ollut vuosikaudet irvailujen kohteena, kun himoittu arvokisapaikka ei ole auennut odotuksista huolimatta. EM-kisoihin on pitkä matka hyvästä Kansojen liigan alusta huolimattakin, mutta uskottavuuden palauttaminen voidaan laskea sulaksi Kanervan hattuun jo tässä vaiheessa.

Kanervan voidaan sanoa tehneen Huuhkajista hitin. Aika näyttää, tuleeko siitä Albatrossin tavoin ikivihreä.

Menoinfo