Jutut

Pääkirjasto muuttaa syksyllä Wetteriin

Peruskorjauksen tarpeessa olevan Hämeenlinnan pääkirjaston remontti voidaan hankeaikataulun mukaan aloittaa lokakuussa. Asiakkailta kirjasto sulkee Lukiokadulla ovensa 1. syyskuuta. Tällä hetkellä käynnissä on muuton kilpailutus.

– Tarkoitus on, että ihmisillä on koko ajan mahdollisuus kirjaston palveluihin ja Wetteriin avataan elokuussa lehtienlukupaikka ja palvelupiste, kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen kertoo.

– Hyllyjä pystytetään ja syyskuussa sinne muutetaan kokoelmat. Marraskuun alussa meillä pitäisi olla Wetterissä kaikki palvelut käynnissä.

 

Wetteriin mahtuu noin kolmasosa kirjaston aineistosta eli noin 80 000 suosituinta teosta.

– Toinen kolmannes siirtyy Terminaalintie 10:een Moreenin, josta auto päivittäin tuo tavaraa asiakkaiden varausten mukaan.

– Loput 80 000 ovat kirjoja, joita kysytään hyvin harvoin. Ne suljetaan huppuun pääkirjaston arkistomakasiiniin, joten ne eivät ole remontin aikana käytössä.

Jurvanen henkilökuntineen lähtee pariksi vuodeksi Wetteriin hyvillä mielin.

– Se on hieno, valoisa talo ja paras mahdollinen väistötila, jos ajatellaan saavutettavuutta. Tulemme järjestämään sinne käyttäjiä varten hyvän opastuksen.

 

Pääkirjaston peruskorjauksen on laskettu maksavan noin 9 miljoonaa euroa ja kalusteisiin on budjetoitu 750 000 euroa. Kaikki kirjaston hyllyt uusitaan, sillä hankesuunnitteluvaiheessa tehdyn asiantuntija-arvion mukaan vanhat hyllyt ovat käyttöikänsä päässä, eikä niitä kannata korjata. Hyllyissä on kautta linjan kuormituksen aiheuttamia halkeamia, sokkeleiden ikilevyissä on murtumia ja poratappiliitoksia on irronnut.

Tiloihin tehdään runsaasti muutoksia, joiden pohjana on ollut viime syksynä tehty Unelmien kirjasto -asiakaskysely.

– Suunnittelussa on otettu huomioon asioita, joita ihmiset kirjastolta haluavat. Näitä ovat muun muassa urban office -tyyppiset, 1-2 hengen työtilat, jotka ovat kaikkien käytössä, Jurvanen sanoo.

– Näyttelytiloja lisätään, lasten ja nuorten osastoa suurennetaan. Uusitussa kirjastossa on pianotila, editointitila, studio, tämän päivän tasalla oleva medialuokka, bändihuone, neuvottelutiloja ja leikkihuone lapsille. Kaikki mahdolliset tilat tulevat olemaan kuntalaisten käytössä ja varattavissa.

 

Alakerrassa oleva varastoon avataan käynti keskikerroksesta ja sinne sijoitetaan muun muassa kotiseutukokoelma. Taloon rakennetaan kirjastokortilla toimiva kulunvalvonta, joten kirjoja pääsee lainaamaan silloinkin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. Käyttäjien toimintaa seurataan valvontakameroiden kautta.

– Aluksi lähdetään siitä, että sisään pääsee aamukuudelta ja illalla voi viipyä kymmeneen saakka. Tämä koskee myös työskentely- ja kokoustiloja, mutta alakerran kotiseutukokoelma ei arvokkaiden teoksiensa takia ole tämän omatoimisen asioinnin piirissä.

– Asiakaspalveluakin uudistetaan. Palvelupisteet tulevat olemaan kevyempiä, muunneltavampia ja laitteistoltaan modernimpia.

 

Vuonna 1983 valmistunut kirjasto on Heikki Aitolan ja Seppo Ilmarisen suunnittelema. Kaupungin hankesuunnittelupäällikön Antti Kaukiaisen mukaan mittavan peruskorjauksen syynä ei ole huolimaton rakentaminen tai joku rakenteissa piileskelevä homepommi, vaan yksinkertaisesti ajan hammas.

– Kirjastossa ei ole sen valmistumisen jälkeen tehty mitään remonttia pieniä lattiapintojen uusimisia lukuun ottamatta, Kaukiainen toteaa.

– 35 vuotta alkaa olla maksimiaika mille tahansa talotekniikalle, joten talossa uusitaan lämmöt, vedet, sähköt ja ilmanvaihto. Viemäreissä on ollut ongelmia, joten nekin uusitaan. Kirjastolle tehdään siis elinkaaripäivitys, eli upgrade, kuten vaikkapa hävittäjäkoneille.

 

Kaikki sisäpuolen pintamateriaalit uusitaan, kattoa korjataan, äänieristystä kohennetaan ja esteettömyyttä parannetaan muun muassa rakentamalla toinen hissi.

– Yksi iso toiminnallinen muutos on se, että lainausosastolta avataan portaikko kirjavarastoon. Suunnittelua on tehty yhdessä käyttäjien kanssa ja kuntalaisten käytössä olevat tilat lisääntyvät huomattavasti remontin jälkeen.

– Kokonaisvastuurakentamisurakan kilpailutus on käynnissä 28. kesäkuuta saakka ja siihen liittyen erityisesti korostetaan, että kilpailutuksessa otetaan hinnan lisäksi vahvasti huomioon myös laatu.

 

Asiasanat

Menoinfo