Jutut

Pakkausmuovit löytävät jo oikeaan paikkaan

Suomalaiset ovat lisänneet kahdessa vuodessa merkittävästi muovipakkausten kierrätystä. 2016 käynnistynyt muovipakkausten valtakunnallinen keräys tuotti ensialkuun pakkausmuoveja 0,5 kg/asukas, viime vuonna jo 1,2 kiloa.

– Parannettavaa on silti valtavasti, sillä olemme vasta muovikierrätyksen alkuaskeleilla, viestintäpäällikkö Ritva Castrén Suomen Pakkauskierrätys Ringistä muistuttaa.

Ruotsissa vastaava kierrätystä on järjestetty kymmenisen vuotta. Vuosittain naapurimaassa saadaan pakkausmuovia talteen noin kuusi kiloa/asukas.

– Suomalaiset ovat joka tapauksessa lähteneet hyvin liikkeelle. Muovin ympäristöhaitoista puhuminen on herättänyt, Castrén sanoo.

Ritva Castrén kehuu myös kuluttajien tietotasoa kierrätykseen sopivien muovien lajittelussa. Uusiokäyttöön kerättävästä muovista vain osa on kierrätykseen sopimatonta.

– Muistisääntö yksi on, että kierrätykseen laitetaan vain pakkausmuovia. Muovipulkat, -lapiot, -astiat ja vastaavat eivät kuulu kierrätyksen piiriin.

– Toinen muistettava asia on, että kierrätykseen menevissä muoveissa ei olisi enää elintarvikkeita, eli ne pitää huuhtoa.

Ringin muovijäte käsitellään Fortumin Riihimäen laitoksella. Sieltä saadun palautteen perusteella vain pieni osa saapuvasta muovista on epäkelpoa. Käsitelty muovi palaa teollisuuteen uusiokäyttöä varten.

– PVC-muovi ei käy, mutta elintarvikepaukkauskissa sellaista muovia ei käytetä, Castrén huomauttaa.

Kierrätyksen ekopisteverkosto kattaa jo koko maan, mutta se laajenee ja muuttuu kuluttajien tarpeiden mukaan. Muovipakkausten kierrätyspisteitä on nyt reilut 520.

Kierrätyksessä pakkausjätemateriaali käytetään raaka-aineena uusien tuotteiden valmistamiseen.

Pakkausjätteen käsittelyprosessi on pitkä. Jos pakkauksissa on esimerkiksi ruoka-ainejäämiä, alkavat ne hyvin pian pilaantua ja aiheuttaa jätteen kuljettajille ja muille käsittelijöille terveysriskejä. Tällainen jäte houkuttelee myös helposti tuhoeläimiä jäteastioihin ja jätteenkäsittelytiloihin sekä aiheuttaa hajuhaittoja.

Pilaantumista lisää myös kosteus, varsinkin lämpimällä säällä. Keräysprosessissa pakkausjäte puristetaan pieneen tilaan, jolloin nestettä tai märkää jätettä sisältävät pakkaukset likaavat myös oikein lajiteltuja pakkauksia. Talvella märkä jäte taas voi jäätyä kiinni keräysastiaan ja hankaloittaa tyhjennystä.

Pakkausten tulee olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia. Pakkauksissa ei saa olla ruokajäämiä tai muita ainejäämiä. Hyvin likaisia tai vaikeasti puhdistettavia pakkauksia ei kannata pestä. Jos puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä tai pesuaineita, voi olla ympäristön kannalta parempi laittaa pakkaus sekajätteeseen. Nyrkkisääntönä voi pitää sellaista puhtautta, joka mahdollistaa pakkausjätteen pidempiaikaisen säilytyksen kotona.

Monet muovitavarat ja -lelut on valmistettu PVC-muovista, joka ei sovellu kierrätettäväksi.

Muovipullojen, -kanisterien ja -purkkien korkit ja kannet pitää poistaa kun se suinkin on mahdollista ja laittaa ne erikseen kierrätykseen. Korkit ja kannet ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus. Muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella ja erotellaan toisistaan. Pullot ja kanisterit litistyvät myös helpommin kasaan ilman korkkia ja vievät vähemmän tilaa keräysastiassa.

Asiasanat

Menoinfo