Jutut Hämeenlinna

Paleface tunnustaa: Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana on kasvattanut itsekkäitä räppäreitä palvelemaan kokonaisuutta

Hip hopin heimopäällikkö kiertää keikoilla, äänittää uutta musiikkia ja viimeistelee alan käsikirjaa.
Hämeenlinnan treenikämpiltä kuuluisuuteen ponnistaneen Palefacen eli Karri Miettisen tuoretta tuotantoa on nähtävissä ja kuultavissa niin levyillä, kirjoissa, teattereissa kuin keikkalavoillakin.

Jazzin ja hip hopin suurkokoonpano Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana julkaisi syyskuussa kolmannen albuminsa Pidä valot päällä. Valtteri Pöyhösen johtama 17-henkinen orkesteri ja Tommy Lindgrenin, Redraman (Lasse Mellberg) sekä Palefacen ”räppisektio” Julkinen Sana ovat yhdeksän konsertin kiertueella, joka päättyy Helsingin Savoy-teatteriin lokakuun lopussa.

Kollektiivin yhteistyö on melkoinen ponnistus ja aikatauluttamisen mestarinäyte.

– Kyllähän se on aika haastavaa saada tämä homma käyntiin, kun Valtterikin asuu Berliinissä, Paleface kertoo.

– Toiminta on aika pitkälle ajoitettava siihen, kun hänellä on asiaa Suomeen muiden projektien yhteydessä. Mutta kun samaan huoneeseen päästään, niin ollaan aika tehokkaita.

Kokoonpanon esikoisalbumi Burnaa näki päivänvalon vuonna 2013.

– Valtsun viboistahan koko juttu aikanaan lähti. Hän lähetti mulle treenipohjia, joihin haluttiin räppiä, Paleface muistelee.

– Olin tehnyt Tommyn ja Lassen kanssa yhden yhteisen biisin, soitin heille Ricky-Tickin musaa ja siitä se sitten lähti. Kun aloitettiin, niin jäbät ei olleet tehneet suomeksi oikeastaan mitään juttuja.

Julkisessa Sanassa hyödynnetään kunkin artistin vahvuuksia ja ominaispiirteitä.

– Tommylla on matala soundi ja konekiväärin nopeus. Minä olen tarinankertoja ja otan usein narraattorin roolin, kun taas Lassen lähestymistapa on hyvin melodinen ja gruuvaava,

– Kokonaisuuden palveleminen ei ole ominaista räppäreille, jotka ovat tottuneet loistamaan omassa musassaan hyvin itsekeskeisestä näkökulmasta. Siinä mielessä Julkinen Sana on ollut meille kaikille nöyryysharjoitus, jossa on päästy aika pitkälle.

Uudelle albumille leimallista ovat sen edeltäjien tapaan ajankohtaisen kantaaottavat tekstit.

– Biisien ideat syntyvät keskusteluista. Lähtökohtahan on siinä, että me ollaan frendejä ja aika kriittisiä tyyppejä, Paleface pohtii.

– Tommyhan on esimerkiksi ollut mukana ihmisoikeustyössä ja hänellä on aina ollut voimakas halu ottaa kantaa. Yleisinhimilliset arvot ovat meille yhteinen juttu.

Levyllä räpätään muun muassa turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista ja metoo-keskustelua käsitellään kappaleessa Hei jäbät, jossa Redrama vetää viimeisen säkeistön ruotsiksi.

– Tässä maassa on edelleen kivikautisia asenteita. Se pistää minut kahden tytön isänä miettimään, millaisessa yhteiskunnassa he tulevat elämään. Tai pakkoruotsista puhuminen aikana, jolloin jokaisen pitäisi ymmärtää, että mahdollisimman monen kielen osaaminen on tärkeää.

– Lassen ruotsinkielinen verse Hei jäbät -kappaleessa on erityisen hieno. Se muistuttaa, että miehinä emme voi olla tekopyhiä, koska olemme osa näitä rakenteita.

Kesällä Paleface kiersi festivaaleja Värttinä-yhtyeen kanssa. Huipennus oli esiintyminen Szigetin World Music Stagella Budapestissa elokuussa.

– Yhteistyö Värttinän kanssa on ollut mielekästä ja toivon, että teemme yhdessä uutta musaa. Siitä syntyy hauska kulttuurillinen kokemus, kun yhdistetään Karjalan laulumaiden perinnettä moderniin räppiin.

Palefacen kynänjälki on näkynyt vuoden aikana myös teattereiden näyttämöllä. Lähiöiden ihmisten elämästä kertova Varissuo-musikaali sai ensi-iltansa Turussa 7. syyskuuta.

– Onhan se ihan mieletöntä saada ensimmäinen oma juttu tuommoiseen kulttuurilaitokseen ja isoilla tykeillä toteutettuna. Kirjoittamani koululaisooppera pyöri 18 paikkakunnalla ja Ahaa-teatteri lämmitti vanhan Betoniviidakon, jossa on mun tekemä musiikki.

– Tästä kaikesta on tosi hieno fiilis, koska vuonna 2012 ilmestyneen Maan tapa -levyn jälkeisen keikkahulinan jälkeen aloin tosissani miettiä, voisiko tätä meikäläisen kapasiteettia pystyä hyödyntämään muissakin ympäristöissä.

Uunituoreita kuulumisia on yhdessä Kaisa Happosen kanssa on hiljattain julkaistu runokirja Revi se. Kokeelliseen runovallankumoukseen innostavassa kokoelmassa käsitellään niin ilmastonmuutosta ja rahaa kuin myös omaa pääkoppaa ja seksuaalisuutta.

– Juuri tällä hetkellä olen tekemässä Huolestuneiden kansalaisten levyä ja viimeistelen räpin tekniikkaan pureutuvaa teosta. Siitä tulee eräänlainen alan käsikirja, jossa aiheesta kertovat omien kokemustensa kautta maan keskeiset tekijät.

Menoinfo