Jutut Hämeenlinna

Paloaseman ja kirjaston remontit jatkuvat, lisää väkeä lastensuojeluun

Paloaseman ja kirjaston remontit jatkuvat, isot koulukorjaukset odottavat vielä.
Kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan mukaan Hämeenlinnassa ei ole harkittu korjausvelan lyhentämistä leasingrahoituksella tai elinkaarimallilla.

Keväällä valmistunut palveluverkkoselvitys herätti toiveita, että Hämeenlinna investoisi kouluihin jo ensi vuonna.

Vaikka nettoinvestoinnit nousevat lähelle 40 miljoonaa euroa, kouluverkkoa sillä ei vielä korjata kovin paljon. Vasta suunnittelu käynnistyy.

Isoista kouluremonteista ensimmäisenä listoilla on Verkatehtaan tilojen muokkaaminen Lyseon koulun tarpeisiin ja samalla Arxin peruskorjaus. Niille tulee miljoona euroa suunnittelurahaa ensi vuonna, jos valtuusto hyväksyy budjettiesityksen reilun viikon kuluttua.

Ruununmyllyn kivikoulun peruskorjaus alkanee ensi vuonna, samoin Katuman uuden päiväkodin rakentaminen. Pääterveysaseman ja Jukolan koulun peruskorjaukset jatkuvat.

Suurin potti menee jo aloitettuihin pääkirjaston ja paloaseman remontteihin. Samalla kaupungin velkamäärä kasvaa.

 

Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala sanoo, ettei Hämeenlinnassa ole harkittu, että korjausvelkaa ryhdyttäisiin lyhentämään leasingrahoituksella tai elinkaarimallilla kuten ehkä Janakkalassa.

Vaikka velalta vältyttäisiin, isot vuokrat kasvattaisivat toimintakuluja.

Hämeenlinna on saamassa myös uuden pysäköintitalon, sillä Hämeenlinnan Pysäköinti suunnittelee aloittavansa rakentamisen Asemanrantaan.

– Tosin vielä ei tiedetä, toteutetaanko se yhdessä vai kahdessa vaiheessa. Yhteensä pysäköintipaikkoja on sinne suunnitteilla 600, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kertoo.

 

Lastensuojeluun varattu raha ylittyy tänä vuonna yli 3 miljoonalla eurolla. Sinne onkin luvassa useita uusia virkoja. Tosin ensimmäiseksi pitäisi saada täytetyksi jo olemassa olevat virat.

Yhä tavoite on saada tehoa varhaiseen tukeen, jolla voitaisiin välttyä huostaanotoilta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Raution (kok.) mukaan kaikkiaan kaupungin henkilöstömäärässä ei muuten tapahdu suuria muutoksia.

 

Kaupungin taloussuunnitelmassa ensi vuodelle suunniteltiin 0,25 prosenttiyksikön veronkorotusta. Kaupunginhallitus kuitenkin päätyi nykyisiin veroprosentteihin niin tuloverossa kuin kiinteistöveroissakin.

Tälläkin tavalla halutaan pitää kiinni Hämeenlinnan kilpailukyvystä Suomen kasvukäytävällä. Tosin vasemmistoliitto olisi ollut veronkorotuksen kannalla. Sillä ei kuitenkaan ole jäsentä kaupunginhallituksessa.

Koska veronkorotuksiin ei menty, budjettiesityksistä piti puristaa pois 3 miljoonaa euroa. Jo aikaisemmin lautakuntien esityksistä oli karsittu noin 7 miljoonaa.

Tämä aiheuttaa toimia, joista varmasti vielä keskustellaan ja äänestetään valtuustossa.

Terveyskeskusmaksujen korotuksesta on väitelty useana vuonna. Sitä esitetään, mutta niin, että samalla valmistellaan mahdollisuutta hakea siitä vapautusta. Osaa elinvoimahankkeista mm. perussuomalaiset pitävät tarpeettomina.

Äänestyksiä on odotettavissa, kun valtuusto käsittelee talousarviota. Kenakkalan veikkaus on, että kokoukseen saattaa kulua kymmenenkin tuntia.

Lukuja

Tuloveroprosentti 20,75

Verotulot 296 miljoonaa

Nettoinvestoinnit 36,4 miljoonaa

Velkaa 2019 lopussa 3 800 e/asukas

Velkaa yhteensä 257,6 miljoonaa

Investointeja

Paloaseman peruskorjaus 5,7 miljoonaa

Pääkirjasto 5,6 milj.

Pääterveysaseman E-talo 1,5 milj.

Katuman päiväkoti 1,5 milj.

Ruununmyllyn kivikoulu 1,3 milj.

Jukolan koulun liikuntasiipi ja piha 1,15 milj.

Arx/ Lyseon koulu 1 milj.

Rakennusten perusparannus 3,5 milj.

Kunnallistekniikka 9,1 milj.

Hmln Pysäköinnin pääomittaminen 2,5 milj.

 

Menoinfo