Jutut Hämeenlinna

Paperihuone on täynnä Japanin taikaa ja vedenalaisia näkymiä

Tuula Moilanen ja Juha Kaila tekevät monivärisiä puupiirroksia perinteisellä japanilaisella vesiväritekniikalla. Taustalla Moilasen teokset "Tulinen Fuji" ja "Monta tietä huipulle" sekä Kailan teokset "Fuji" ja "Neko" sarjasta Hyvä viuhka.

Galleria Paperihuoneella on esillä marraskuussa Tuula Moilasen ja Juha Kailan vesiväripuupiirroksista koostuva näyttely “Japanin taikaa”. Japanilaisuus näkyy taiteilijoiden aiheissa, ilmaisussa, tekniikassa ja tietynlaisissa värien häivytyksissä.

Moilanen yhdistää teoksiinsa omia kokemuksiaan ja tarinoita. Hän kuvaa näkymiä Fuji-vuorelta, Amanohashitatesta ja Helsingistä.

– Amanohashitate on myyttinen paikka Pohjois-Kiotossa, jossa on tikkaat taivaaseen. Innoituksen lähteitäni ovat yleensäkin merkilliset tarinat ja mysteerit, luonto ja avaruustieteet.

Kaila on kuvannut viuhkoja, asetelmia, kalenterieläimiä sekä Lapin pohjoista valoa. Tämän vuoden kalenterieläin on koira.

– Kuvasin metsästyskoiran Heian-kauden metsästysasussa. Vuoden 2019 kalenterieläimen, sian kuvasin samaan tyyliin, jolla sumopainimestareita on tapana kuvata, Kaila esittelee.

 

Entä se taika? Ikkunalta löytyy syntymäpäiväkortteja ja onnenpennikuoria, eli taikaa ja ennustuksia. Pienissä onnenpennikuorissa on aitoja japanilaisia antiikkipuupiirroksia.

– Reiällinen viiden jenin kolikko takaa uskomusten mukaan onnellisen elämän, Moilanen juttelee.

– Meillä molemmilla on jäänyt Japani-ihastus vahvasti päälle, Japanin taika, Moilanen naurahtaa. Hän asui Japanissa yli 20 vuotta ja teki väitöstutkimuksen japanilaisista puupiirroksista Suomeen palattuaan.

– Käyn japanissa edelleen kerran, pari vuodessa.

Kaila kertoo harrastaneensa tussimaalausta ja innostuneensa puupiirroksista vierailtuaan japanilaisen mestarin työpajassa Kiotossa.

Molemmat taiteilijat, Moilanen ja Kaila ovat Suomen Puupiirtäjät Seuran perustajajäseniä. Kaila vaikuttaa myös Suomalais-Japanilaisessa Yhdistyksessä.

 

Grafiikanpajan puolella on esillä Kukka Pitkäsen näyttely “Vajoavaa”. Tarjolla on vedenalaisia näkymiä; juuria, rihmastoja ja vahvoja värejä. Teokset on toteutettu monotypia-tekniikalla, ja niissä on useita päällekkäisiä värikerroksia.

– Teossarja Underneath I-III sai alkunsa viime kesän residenssimatkalla Baselissa, Sveitsissä, Rein-joen varrella. Juuret ja rihmastot kiehtovat minua symboleina ja kuva-aiheina. Kaikki oleva on lopulta yhteyksissä ja sidoksissa toisiinsa, Pitkänen pohtii.

 

Galleria Paperihuoneessa on esillä Tuula Moilasen ja Juha Kailan ”Japanin taikaa” ja grafiikkapajan puolella Kukka Pitkäsen näyttely “Vajoavaa” 31.11. asti. Paperihuone sijaitsee osoitteessa Arvi Kariston katu 9, Hämeenlinna.

Menoinfo