Jutut

Perintömme tuleville sukupolville

Kari Ventola (kok.) on kokenut kunnallispoliitikko, joka analysoi asioita konsultin kokemuksella.

Ihminen asetettiin Raamatun mukaan viljelemään ja varjelemaan maata. Viljelyn ihmiskunta on oppinut, kun olemme pystyneet ruokkimaan kasvavan väestön. Tosin ruuan jakautuminen maapallolla on epätasainen. Osa ihmistä elää notkuvien ruokapöytien ääressä osan nähdessä nälkää.

Maapallon varjeleminen ei ole onnistunut yhtä hyvin. Ihmiskunta kuluttaa tuotantohyödykkeitä enemmän kuin maapallon resurssit kestävät. Fossiilisissa polttoaineissa käytämme aikaisempien vuosien aurinkoenergiaa, joka on varastoitunut toiseen muotoon maan uumeniin ja meren pohjaan.

 

Fossiilisten polttoaineiden käyttö vapauttaa ilmaan kasvihuonekaasuja, millä on haitallista maapallon eläville olennoille. Ilmaston muutoksen on ennustettu tuovan helteitä. Onko kulunut kesä sen ennusmerkki? Valitettavasti on vielä valtioita, jotka eivät ole sitoutuneet ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Ilmaston muutos vaikuttaa kasvinviljelyn tuotantoon. Kuivuus ja toisaalla runsaat sateet tuhoavat kasvustoja. Kasvinjalostuksessa tehdään töitä sopivien lajikkeiden tuomiseksi viljelyyn. Muutos on kuitenkin nopea. Kaikki luonnonkasvit, esimerkiksi metsien puut, eivät kykene sopeutumaan siihen.

 

Luonnossa tunnetaan eliölajeilla kannan runsauden vaihtelu. Esimerkiksi myyräkanta vahvistuu muutaman vuoden välein. Kun myyrien lukumäärä kasvaa, niin niiden luontaiset viholliset pöllöt, lisääntyvät. Vihollisten runsastuminen ja ruuan niukentuminen romahduttaa myyräkannan. Vähitellen se taas kääntyy uuteen kasvuun.

Ihmiskunnan kannattaa havahtua tähän muilla eliölajeilla todettuun kehitykseen. Maapallon väestönkasvu ei voi jatkua loputtomasti. Jossain vaiheessa luonnon pilaantuminen, sairaudet, veden tai ruuan puute asettavat rajan väestönkasvulle.

 

Veden ja maaperän saastuminen on vaikeasti korjattavissa. Joskus tilanne on peruuttamaton. Suomessa ympäristön tila on onneksi vielä kohtuullisen hyvä. Mutta mekin voimme kierrätystä lisäämällä, kulutusta vähentämällä, uusiutuvaa energiaa käyttämällä ja monella muulla tavoin tehdä vielä enemmän luonnon resurssien säästämiseksi ja saastumisen ehkäisemiseksi.

Maapalloin suurimmat ongelmat ovat kuitenkin väestörikkailla alueilla esimerkiksi Aasiassa ja Afrikassa. Voisimme viedä sinne ympäristöosaamistamme ja auttaa ympäristön heikentyneen tilan korjaamisessa.

 

Meidän jokaisen kannattaa miettiä, mitä minä voin tehdä jättääkseni tuleville sukupolville paremman elinympäristön. Emme saa elää tulevien sukupolvien kustannuksella.

 

 

Menoinfo