Jutut

Perusterveydenhuollon maksuja ei nostettu

Kaupunginvaltuuston maanantaisen kokouksen alussa päätettiin etuosto-oikeuden käyttämisestä Lammin keskustaajamassa olevaan tonttiin. Aloitteen asiasta tehnyt demareiden Mauri Ojamäki kiitteli asian valmistelua ja piti tontin sijaintia oivallisena pitäjässä kauan kaivatulle torille. Kokoomuksen Pekka Kääriäinen ei pitänyt paikkaa tähän tarkoitukseen parhaana mahdollisena, mutta Ojamäen mukaan pitäjän torikauppiaat olivat sen kannalla.

Kaupungin strategiasta keskusteltiin pitkään, mutta se hyväksyttiin ilman merkittäviä muutoksia. Lulu Ranteen (ps.) ehdotuksesta poistettiin pyritään-sana lauseesta ”Päätöksenteossa pyritään avoimuuteen”, joten lopputulokseksi tuli ”Päätöksenteko on avointa”.

Vasemmistoliiton Juhani Lehto sanoi olevansa vähän pettynyt strategiaan, jota hän ei pitänyt kovin innostavana. Lehto kuvaili lopputulosta selviytymisstrategiaksi, jossa ei ollut suuntaviivoja selvästä ymmärrettävään ja markkinoitavaan ”hissipuheeseen”.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) muistutti, ettei hissipuheita voi syntyä, ennen kuin strategia on hyväksytty. Sitä myös tultaisiin tarkastelemaan vuosittain, joten Raution mielestä murheeseen ei kannattanut vaipua.

Vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto kertoi kuulleensa jo hissipuheita, joissa Hämeenlinnasta puhuttiin juurevana kulttuurikaupunkina ja osittain HPK:hon viitaten hyvänä kasvattikaupunkina. Hän piti kulttuuria vetovoimatekijänä ja mainitsi puheessaan Hullin, joka valittiin vuonna 2003 Britannian ”paskimmaksi kaupungiksi”. Hull sijoitti 30 miljoonaa kulttuuriin ja tänä vuonna se valittiin Englannin kulttuurikaupungiksi.

Lulu Ranne esitti, että strategiasta poistettaisiin lause ”Monikulttuurisuus nähdään voimavarana ja kotoutumisessa pyritään toimimaan mallikaupunkina”. Ranteen mielestä strategiassa ei pitäisi nostaa yhtä yksittäistä ihmisryhmää muiden ylitse.

Keskustan Marjatta Rahkio muistutti, että huonosti hoidettu kotouttaminen tulisi Hämeenlinnalle kalliiksi myöhemmin. Keskustasta Antti Leinikka ei ymmärtänyt Ranteen perusteluja ja Jukka Sorvari kertoi vierailleensa 20 työntekijän yrityksessä, jossa työskenteli viisi maahanmuuttajaa. Sorvarin mukaan he olivat kantavia voimia yrityksessä ja lähtivät intoa puhkuen töihin, joita monet kantasuomalaiset eivät ole valmiita tekemään. Sari Rautio kertoi, ettei itse olisi ulkomailla asuessaan pärjännyt ilman ”positiivista syrjintää”.

Demareista Ranjith Kumar Prabhakaran sanoi tietävänsä Hämeenlinnan maahanmuuttajamyönteiseksi kaupungiksi ja Tarja Filatovin mielestä juuri tällaisena aikana on tärkeä osoittaa maahanmuuttajille, että heidät nähdään voimavarana.

Ranteen esitys lauseen poistamisesta hävisi äänestyksen äänin 7–44.

Tuloveroprosentiksi vahvistettiin edellisvuoden tapaan 20,75 ja kiinteistöverokin pysyi samana, vaikka Vasemmistoliiton Ritva Oinonen ehdotti sen korottamista 0,1 prosentilla. Ehdotusta kannattaneen Juhani Lehdon mielestä kunnat joutuivat kärsimään valtion leikkauksista ja verotus olisi oikeudenmukaisempi ratkaisu kuin asiakasmaksujen korotus.

Ehdotusta seuranneessa keskustelussa kristillisdemokraattien Teija Arvidsson ei pitänyt jatkuvaa verojen nostamista hyvänä ratkaisuna ja muistutti Hämeenlinnaan muuttoa pohtivien kiinnittävän huomiota myös veroprosentteihin. Keskustan Timo Kaunisto sanoi kiinteistöveron mahdollisen korotuksen kohdistuvan yrittäjien rakennuksiin ja kuvasi sitä ideologiseksi märäksi rätiksi päin kasvoja. Vihreiden Andrei Sergejeff piti veronkorotuksia kriisikunnan merkkinä, joka söisi Hämeenlinnan imagopääomaa.

Oinosen ehdotus hävisi äänestyksen äänin 46–5.

Perussuomalaiset tekivät budjettiin useita muutosesityksiä, jotka eivät kuitenkaan saaneet juurikaan kannatusta muilta puolueilta. Näistä keskeisin oli tuntuvien vähennysten esittäminen konsernipalveluihin. Listalla oli muun muassa palveluostojen ja Linnan Kehityksen rahoituksen leikkausta sekä Eteläranta Oy:n ja pysäköintiyhtiön lakkautus. Perussuomalaiset myös esittivät muun muassa 750 000 euron lisämäärärahaa varhaiskasvatuksen henkilöstömäärän lisäämiseen.

Kristillisdemokraattien Kylli Kylliäisen mielestä ei ollut mitään järkeä ajaa alas Eteläranta Oy:tä, kun osayleiskaava on saanut lainavoiman, maat ovat puhdistuksen alla ja alueen yksityiskohtainen suunnittelu voi alkaa. Kylliäisen mielestä Engelinranta oli edennyt hienosti ja samalla tiellä tuli jatkaa.

Ehdotusta seuranneeseen keskusteluun löi vahvan leiman kesken kokouksen tullut uutinen, että Huhtamäki Oy on päättänyt rakentaa Hämeenlinnaan 11 miljoonaa euroa maksavan uuden tuotantolaitoksen.

Kokoomuksen Juha Kallioinen viittasi Linnan Kehityksen osuuteen päätöksen syntymisessä ja Anni Puntila kertoi yhtiön sijoittumispäällikön neuvottelevan yhtäaikaisesti kymmenen eri yrityksen muuttamisesta Hämeenlinnaan. Puntilan mielestä arvokkaampaa työtä Hämeenlinnan hyväksi on vaikea kuvitella.

Perussuomalaisten ehdotus konsernipalvelujen leikkauksista hävisi äänin 45–6.

Nuorisovaltuutettu Eero Roslander piti monella suulla kiitellyn puheen koskien koulujen digitalisaatiosta. Hänen mielestään tässäkin asiassa tärkeysjärjestys oli huomioitava.

– Suuri osa nuorista arvostaa ennen kaikkea perinteisiä menetelmiä, vaikka paljon puhutaankin digitaalisiin menetelmiin siirtymisestä. Nuori valitsee digiversion sijaan ennemmin painetun kirjan, Roslander sanoi.

– Asian suhteen ei pidä edetä liian nopeasti ja käyttöön otetut menetelmät tulee perustella tieteellisellä näytöllä, eikä niiden tule rahankäytössä ohittaa koulutyölle perustavaa laatua olevia asioita, kuten tiloja ja ryhmäkokoja. Uudistaa sopii sitten, kun pohja on kunnossa.

Demareiden Anne Laatikainen piti Hämeenlinnaa kärkikaupunkina digitalisaatiossa ja näki puolestaan tilanteen erittäin optimistisena. Hän muistutti, että hämeenlinnalainen Mari Orkola palkittiin Suomen digiosaavimpana opettajana.

Kokoomus ja keskusta esittivät perusterveydenhuollon asiakasmaksujen korottamista, koska ryhmien mukaan sosiaali- ja terveyslautakunnan ulkoisista ostoista ei ollut varaa tinkiä. Kristillisdemokraatit ehdottivat asiakasmaksujen korotusta vastaavan rahamäärän ottamista konsernipalveluista, mutta ehdotus ei saanut tarpeeksi kannatusta.

Esitys asiakasmaksujen korotuksesta kaatui äänin 32–19.

Asiasanat

Artikkeleita

syyskuu 2018
ma ti ke to pe la su
« elo    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930