Jutut Hämeenlinna

Pikkujoulujen kysyntä kasvaa taas – “Vieraat kyllä arvostavat sitä, että ohjelmassa on muutakin kuin peruskuviot”

Hanaa! Pelimestari Lasse Pakarinen on valmiina lähtöön WC-racingissa, joka on yksi Action Factoryn suosikkilajeja: siinä vessapaperirullaa kuljetetaan viestihenkisesti rataa pitkin motorisoiduilla vessanpöntöillä.

Miltä lähestyvä pikkujoulukausi näyttää tapahtuman- ja ohjelmajärjestäjien näkökulmasta? Hämeenlinnan Kaupunkiuutisille asiasta kertoivat Petäys Resortin myyntipäällikkö Karita Toivanen, Action Factoryn pelimestari Lasse Pakarinen ja Viihdemoguli oy:n yrittäjä Jari “Hämppy” Hämäläinen.

Millaista ohjelmaa pikkujoulukaudella teiltä tilataan ja halutaan?

Toiviainen:– Meillä pikkujouluillat nivoutuvat aika vahvasti ruoan ja kiireettömän yhdessäolon ympärille. Osa ryhmistä haluaa lisäksi hyödyntää saunamaailmaamme ja asiakkaiden vapaassa käytössä olevia aktiviteetteja ohjelmassaan. Lisäksi meillä järjestetään vuosittain muutamia isompia yli 100 hengen yrityspikkujouluja, jolloin koko niemi on asiakkaiden käytössä. Silloin ohjelma sisältää usein muutakin kuin pelkän ruokailun, esimerkiksi teemaan sopivaa ohjelmaa, bändin ynnä muuta asiakkaiden toiveiden mukaan.

Pakarinen:– Yhteistä tekemistä ja yhteisiä kokemuksia. Ryhmät varaavat voittopuolisesti pakohuonepelejä, joita on 12 erilaista niin pienille kuin isoillekin ryhmille. Muualle meiltä tilataan hyvin paljon mysteeripelejä, eli pakohuonepeleistä kehitettyjä useille tiimeille sopivia “kevyempiä” versioita sekä räätälöityjä aktiviteettipaketteja koko illaksi. Retroaiheiset toiminnot ovat aina kovaa valuuttaa, kuten myös teknisemmät ja uudenaikaisemmat aktiviteetit, esimerkiksi Mash Machine -musiikkimiksauslaite. Vieraat kyllä arvostavat sitä, että ohjelmassa on muutakin kuin peruskuviot: syöminen, juominen ja musiikki.

Hämäläinen – Yleisimpiä pikkujouluihin kysyttyä ja ostettua ohjelmaa on kolmen kärki: bilebändit, stand up -koomikot ja taikurit. Muuten tilattuja ovat esimerkiksi dj, drag showt, imitaattorit ja tanssiryhmät. Kaikkea kevyttä ja hauskaa, pikkutuhmaakin…

Ovatko pikkujoulut muuttuneet vuosien saatossa ja millä tavalla?

Toiviainen:– Eivät ole mielestämme kauheasti muuttuneet: edelleen toivotaan perinteistä jouluruokaa, yhdistettynä pieneen musiikkipainotteiseen ohjelmaan. Osa vieraistamme tosin haluaa tarjota pikkujouluillan sijaan myös joululounaan, ja joulupöytä onkin katettuna useamman kerran marras-joulukuussa myös lounasaikaan.

Pakarinen:– Olemme tarkkaan ottaen olleet 30 vuotta alalla, ja alkuaikoihin verrattuna pikkujouluihin kyllä tilataan nykyään huomattavasti paljon enemmän tekemistä ja toimintaa. Sitä voi pitää nykyaikaisempana tapana viettää pikkujouluja, että ollaan aktiivisia osallistujia, ei passiivisia seuraajia. Toki laivaristeilykin voi olla jollekin odotettu reissu, mutta kyllä nämä yhteiset kokemukset jäävät taatusti paljon paremmin mieliin.

Hämäläinen– Pikkujoulut sinänsä tuskin sisällöltään ovat muuttuneet. Aika yleinen kaava on ruokailu, joku ohjelma tai aktiviteetti ja sitten nestetankkaus ja niin sanottu “oma ohjelma”.

Miltä tämän vuoden kysyntä vaikuttaa verrattuna aiempaan?

Toiviainen:– Kysyntä vaikuttaa odotuksien mukaiselta. Varauksia on tullut mukavasti, kuten aiemminkin. Meillä on paljon kanta-asiakkaita, jotka tulevat vuosi toisensa jälkeen uudelleen. Vielä mahtuu kyllä uusiakin mukaan.

Pakarinen:– Kyllä kysyntä on kasvanut merkittävästi viime vuosiin verrattuna, ja itselleni on uusi havainto huomata, kuinka paljon järjestetään yksityispikkujouluja ihan kavereidenkin kesken.

Hämäläinen:– Ohjelmaan käytetty budjetti on vaihdellut vuodesta toiseen. Nyt näyttäisi taasen siltä, että pikkujouluohjelmiin panostetaan enemmän kun esimerkiksi parina aikaisempana vuonna.

Menoinfo