Jutut

Pohjoisen pöllöt vaeltavat etelään

Kanta-Hämeen Lintutieteellisen yhdistyksen loppiaisen pinnaralli toi esiin maakunnasta kaikkiaan 51 eri lintulajia. Vaikkei mitään suurharvinaisuuksia havaittu muutamat pohjoisen lajit lapinpöllö, järripeippo toivat väriä paikalliseen lintumaailmaan.

– Lapinpöllöjä havaittiin rallissa kaksi, toinen Janakkalassa ja toinen Lopella. Toinen pohjoisen pöllölaji hiiripöllö on vaeltanut syksystä saakka etelään ja Hämeenlinnakin seudulta on viime vuoden puolelta saakka kertynyt miltei päivittäisiä havaintoja useista yksilöistä. Rallissa hiiripöllö vältteli onnistuneesti kaikkia joukkueita, yhdistyksen varapuheenjohtaja Markku Hyvärinen sanoo.

Lajimäärä oli edellisvuosien tasoa, mutta yksilömäärät olivat pienet. Tosin huonolla lumisateisella ja sumuisella säälläkin oli vaikutuksensa havainnointiin ja lintujen liikkeisiin.

– Rallin parhaita havaintoja olivat Tervakoskella vakiopaikallaan ollut turkinkyyhky, Janakkalan Kernaalanjärvellä havaitut kaksi merikotkaa. Myös laulujoutsen osui yhden joukkueen kiikareihin

– Rallissa nähtiin myös ampuhaukka, mutta lajia ei voitu hyväksyä pinnaksi, koska riittävän moni jäsen ei ehtinyt lajia nähdä.

Petolinnuista joukkueiden kiikareihin osuivat kana- ja varpushaukka sekä pöllöistä vielä huuhkaja ja lehtopöllö.

Moni varsin yleinenkin laji jäi rallissa tyystin näkemättä. Palokärkiä tai pikkutikkaa ei kukaan nähnyt ja pohjantikkakin pysytteli pois vaikka sen reviiri tiedossa olikin. Vanajanselällä oli isokoskeloita.

Harvinaisimpien talvehtijoiden joukkoon voidaan laskea Hämeenlinnassa ruokinnalla sinnittelevä punarinta, sekä Aulangon rannalle talvehtimaan jääneet pari naurulokkia ja harmaahaikara.

Syksyn runsas pihlajanmarjasato houkutteli räkätti- ja mustarastaita jäämään odottamaan kevättä.

– Alkuvuodesta marjat on kuitenkin syöty. Räkättirastaita oli rallipäivänä enää maastossa harvakseltaan ja muutaman kymmenen tilhen parvi etsi marjoja Janakkalassa.

Alkutalvella on ollut paikoin melko isojakin parvia järripeippoja ja niiden joukoissa myös peippoja. Myös urpiaisia on aika paljon.

Artikkeleita

lokakuu 2018
ma ti ke to pe la su
« syys    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031