Jutut

"Punatulkku tuo tauluun elämää"

Taiteilija Antti-Into Virtaselle ovat vuosikymmenten saatossa käyneet tutuiksi Lammin, Hauhon ja Tuuloksen maisemat. Tämän vuoden järjestyksessään 19. kesänäyttelyn Kylätien varrella nimikin kertoo kotiseuturakkaudesta.

– Parhaan tunnelman saa tauluun kun menee maastoon värien, pensseleiden ja kankaan kanssa. Koko kaluston maastoon raahaaminen on kuitenkin työlästä etenkin kun aina tuppaa jotakin unohtumaan kotiin. Paikan päällä maalaamisessa on sekin etu, ettei työ keskeydy samalla tavoin kuin kotioloissa, joissa aina jokin häiriö tahtoo keskeyttää maalaamisen. Suurimman osan olen kuitenkin maalannut valokuvasta ja säveltänyt lopun tunnelmasta ateljeessa.

Vaikka Virtanen liikkuu paljon luonnossa, ei kaikkea ole vielä maalattu.

– Aika usein pohdin, vuosikausiakin, pitäisikö joku maisema maalata. Yleensä kannattaa. Toisaalta on paljon paikkoja, joissa en ole vieläkään käynyt.

Viime vuosina Virtasen tuotanto on ollut noin 30 taulua vuodessa sekä tilaustyöt.

– Nuorempana jaksoin jopa 50–60 taulua vuodessa. Tahti on vähän hidastunut.

Tämänvuotisessa näyttelyssään Virtaselle on esillä 55 taulua ja pari veistosta. Kaikkiaan Virtanen laskee ammattitaiteilijana maalanneensa noin 1500 teosta.

– Tässä näyttelyssä ovat oikeastaan kaikki ne taulut jotka ovat myymättä. Tähän näyttelyyn maalasin runsaat 20 taulua. Aloin maalata 14-vuotiaana. Ammatikseni ole maalannut lähes 40 vuotta, välillä kokeilin suutarinkin hommia.

Jokaisessa maalauksessaan Virtanen suosii punatulkkua, joka on eräänlainen signeeraus ja todistus aitoudesta.

– Se tuo tauluun elämää ja antaa sille sielun.

Taidenäyttely on esillä Tuulos Pirtillä 29.7. asti. Näyttely on avoinna: tiistai–sunnuntai 12–18, lauantai 10–14, maanantaina suljettu.

Menoinfo