Jutut Hämeenlinna

Pyöräpysäköinnin tarpeista kartoitus: moni olisi valmis maksamaan kunnon pyöräparkista

Hämeenlinnan Pysäköinnin Kulmala osasi ennakoida pyöräilijöiden maksuhalukkuutta. Summat sen sijaan yllättivät.
Joonas Nieminen pysäköi fillarinsa päivittäin parkkiin rautatieaseman kupeeseen. Vuoden ajan Hämeenlinnassa töissä käynyt Nieminen on ollut tyytyväinen nykyiseen pyöräparkkiin. "Pyöräni on niin arvoton, että on oikeastaan ihan sama, minne tämän pysäköi. Pyörälle on löytynyt paikka joka kerta, eikä muuta ongelmaa ole ollut kuin se, että kerran joku oli lukinnut pyörän, ilmeisesti vahingossa", hän sanoo.
Hämeenlinnan Pysäköinnin Kulmala osasi ennakoida pyöräilijöiden maksuhalukkuutta. Summat sen sijaan yllättivät.

40–75 euroa. Sen verran puolentusinaa pyöräpysäköinnin kyselyn vastaajista olisi valmis maksamaan kuussa omia vaatimuksia vastaavasta pyöräparkista.

Viitisenkymmentä vastaajaa arvioi sopivaksi kuukausikuluksi enintään parikymppiä.

Pyöräpysäköinnin tarpeita Asemarannan pysäköintihallin suunnittelun tueksi selvittäneen Hämeenlinnan Pysäköinnin toimitusjohtaja Jarmo Kulmala ei yllättynyt siitä, että pyöräilijät ovat valmiita maksamaan valvotusta pyöräparkista. Sen sijaan summien suuruutta hän ei osannut ennakoida.

– Jopa 10–15 prosenttia vastaajista oli valmiita maksamaan isojakin summia, Kulmala sanoo.

– Kuulun itsekin pyöräilijöiden jaloon porukkaan. Vaikka en omista arvokasta pyörää, moni ystäväni omistaa. Oikeat pyörät ovat kalliita vehkeitä. Se, että pyörän saa suojaan, on upea juttu.

Nettikyselyn reilun sadan pyöräilijän vastaajajoukkoon mahtui sekä hämeenlinnalaisia että muilta paikkakunnilta kaupunkiin kulkevia.

Kulmala muistuttaa, että vastaajaporukka on rajallinen otanta kaupungin pyöräilijöistä. Lisäksi kyselyyn vastaaminen ja todellisuus ovat kaksi eri asiaa – vaikka kyselyssä ilmoittaisi maksavansa pyöräparkista, maksuhetkellä tilanne voi olla toinen.

Pyörien säilytys on huomioitu Asemarannan pysäköintilaitoksen suunnitelmissa alusta asti.

Pysäköintihallin rakentamisen pitäisi alkaa vuodenvaihteen jälkeen, alkuvuonna 2019. Jos alustava aikataulu pitää, pysäköintihalli otetaan käyttöön vuonna 2020.

– Puhumme varovasti ensimmäisestä vuosikolmannesta tai – vuosineljännestä.

Kulmalalla on itsellään lähipiirin kautta kontakti pyöräilymaana tunnettuun Hollantiin.

– Siellä pyöräpysäköinti on aikamoinen kysymys, sillä pyöriä on niin hirveästi.

Visioita Hämeenlinnan toteutukseen voi hänen mukaansa löytää lähempääkin.

– Pyörien pysäköinti on järjestetty hienosti esimerkiksi Lahdessa.

Kysely pyöräpysäköinnistä

Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeenlinnna Pysäköinti oy kartoittivat ratuatieaseman pyöräpysäköinnin kehitystarpeita huhti–toukokuussa.

Viikko sitten julkistetun kyselyn useimmat vastaajat kertoivat olevansa valmiita maksamaan laadukkaasta pyöräpysäköinnistä.

Turvallisuus oli tärkeä kriteeri vastaajille. Moni toivoi pyöräpysäköintiin videovalvontaa, runkolukittavia pyöräpaikkoja, lukittavia pyöräkoppeja tai suljettua kulunvalvonnalla varustettua tilaa.

Myös sähköpyörän latausmahdollisuutta, lämmitettyä tilaa ja varusteiden säilytystiloja toivottiin.

Verkkokyselyyn vastasi 103 pyöräilijää.

Kyselyn tuloksia hyödynnetään Asemanrannan parkkihallin suunnittelussa.

Menoinfo