Jutut

Kolumni: Rakasta tavaroitasi enemmän

Andrei Sergejeff Kuva: Muu

Nykyihminen on sekaisin tavarasta. Rohmuamme järjettömät määrät tarpeetonta tai puolitarpeellista tavaraa, kunnes ahdistumme roinavuoresta. Sitten kannamme ylimääräistä tavaraa kirpputoreille, kierrätyskeskuksiin tai suoraan roskikseen. Vaikuttaa siltä, että emme oikein osaa elää yltäkylläisyyden maailmassa.

Tämä ei ole mikään ihme. Historiallisesti katsoen tilanne on hyvin uusi. Menneisyydessä tavallisen ihmisen elämää on luonnehtinut niukkuus. Aiemmin kaikki, mitä ihmiset omistivat, oli käsintehtyä ja siksi arvokasta. Jos keskiaikainen englantilainen työläinen halusi itselleen uuden päällysvaatteen, hänen oli varauduttava maksamaan siitä neljäsosan koko vuoden palkastaan.

Tuhansien vuosien ajan ihmiskunnan suurin ongelma oli, miten tuottaa riittävästi tavaraa kaikille. Vasta 1900-luvun kuluessa syntyi kulutusyhteiskunta, joka käänsi ongelman päinvastaiseksi. Enää emme tuota liian vähän, tuotamme aivan liikaa. Ympäristö ei enää kestä nykymenoa.

Meidän on jälleen opittava tulemaan toimeen vähemmällä tavaralla, mutta tämän ei tarvitse tarkoittaa ankeaa tulevaisuutta. Päinvastoin. Turboahdetussa kulutusyhteiskummassa on asioita, joita kukaan ei tule kaipaamaan.

Ensiksi pois joutavat kaikki tuotteet, joiden elinkaari on tarkoituksella suunniteltu tarpeettoman lyhyeksi. Kodinkoneet, jotka on ohjelmoitu hajoamaan heti takuun päättymisen jälkeen. Kengät, joiden pohja tehdään polyuretaanista siksi, että se hapertuu itsessään muutamassa vuodessa, vaikka kengillä ei edes käveltäisi. Jatkuvasti vaihtuvan kertakäyttömuodin vaatteet, joiden saumat ratkeilevat, napit irtoavat ja materiaali nuhraantuu jo muutaman käyttökerran jälkeen.

Kun heikkolaatuisesta roinasta päästään, myös suhteemme tavaraan muuttuu saattaa muuttua jälleen helpommaksi. Tavarasuhteemme ydinongelma kun ei ole, että rakastamme tavaraa liian paljon. Rakastamme tavaraa aivan liian vähän. Ostamme sitä harkitsemattomasti, emme huolla ja heitämme kevyesti pois.

Kun ostamme vähemmän ja laadukkaampaa, meillä on lupa kiintyä tavaroihimme. Huolehdimme niistä emmekä laiminlyö. Korjaamme, emmekä heitä pois. Tämä on parempi maailma ympäristölle, mutta se on varmasti parempi maailma myös ihmiselle.

Menoinfo