Jutut Hämeenlinna

Riitta-Liisa jättää vaatekaupan 56 työvuoden jälkeen – uusina yrittäjinä aloittavat äiti ja tytär

Riitta-Liisa Lindström (vas.) ja Mira Tuominen (oik.) sovittivat Soile Tuomiselle talvivaatteita. Kun Lindström lopettaa Riittamari-vaateliikkeensä ja siirtyy eläkkeelle, Tuomiset jatkavat toimintaa uudella nimellä.

– Nyt vasta sen tajuaa, miten ihanan elämän asiakkaat ovat minulle antaneet!

Riitta-Liisa Lindström herkistyy näyttäessään vieraskirjasta, millaisia terveisiä ihmiset ovat eläkkeelle jäävälle yrittäjälle jättäneet. Lindströmillä on takana 25 vuotta yrittäjänä ja kaikkiaan 38 vuotta töissä Riittamari-putiikissa, mutta nyt vaateliike on siirtymässä uusien tekijöiden käsiin.

Lindström olisi voinut iän puolesta jäädä eläkkeelle jo vuosikymmen sitten, mutta jatkoi näihin päiviin asti.

Lopulta hän malttoi lopulta luopua, kun löysi työlleen mieleiset jatkajat. Yrittäjinä Hallituskadun liikepaikalle tulevat jatkamaan äiti ja tytär, Soile ja Mira Tuominen.

Myös Riitta-Liisalla on ollut tukena töissä omat tyttäret Mia ja Eeva.

– Voin lähteä luottavaisin ja levollisin mielin, koska saamme tähän hyvät yrittäjät, Lindström myhäilee.

Lindströmin viimeinen työpäivä Riittamarissa on lokakuun viimeisenä päivänä keskiviikkona 31. lokakuuta.

Tuomiset avaavat viikolla 46 eli marraskuun kolmannella viikolla liikkeensä, jonka nimeksi tulee Vaateputiikki Jasmiina. Se on ristitty Mira Tuomisen toisen nimen mukaan.

– Tämä on hetken suljettuna, kun teemme pientä fiksausta ja pidämme sitten avajaiset, Soile Tuominen kertoo.

Soilella on kolmen vuosikymmenen kokemus vaatemyynnistä Hämeenlinnan seudulla ja kiinnostus muotiin on periytynyt Mira-tyttärellekin verenperintönä.

– Tuomme myyntiin trendikästä ja nuorekasta aikuisen naisen arkivaatetta, mikä soveltuu juhlavampaankin menoon. Valikoimiin tulee myös uusia merkkejä, Tuomiset kertovat.

Heillä oli rohkeutta hypätä yrittäjiksi myös nykypäivänä – varsinkin, kun he saivat liikepaikan, jossa on toiminut jo ennestään tunnettu vaateliike.

– Kivijalkakaupan isoin kilpailija on nettikauppa, mutta ei se pelota. Meillä on uskoa, että Hämeenlinnan keskustassakin riittää vetovoimaa, Mira Tuominen sanoo.

– Kyllä naisille on tärkeää tulla paikalle liikkeisiin, pyöriä ja hiplata. Myös se sosiaalinen puoli siinä on tärkeää, Soile Tuominen näkee.

Tuomiset keskittyvät vain vaatteiden myyntiin ja valikoimasta jäävät pois sisustustuotteet, joita Riittamarissa on ollut.

Riitta-Liisa Lindströmillä on takana 56 vuotta työelämässä, kun hän aloitti aikanaan jo 14-vuotiaana isosiskonsa perustamassa Marimekko-liikkeessä.

Yrittäjyys imeytyi pohjalaisperheessä äidinmaidossa, sillä lopulta kaikista lapsista, Riitta-Liisasta ja viidestä sisaruksesta, tuli yrittäjiä.

Vaikka työnteko loppuukin, Lindströmillä riittää tekemistä.

– En jää toimettomaksi. Tarkoitus on ainakin tehdä sukututkimusta, entisöidä vanhoja huonekaluja ja golfata. Lapsenlapsillekin liikenee mummolta nyt vähän enemmän aikaa, hän luettelee.

Ja kuten kaikki mökin omistajat tietävät, siellä piisaa puuhaa niin paljon kuin vain haluaa.

– Mielipuuhaani ovat savottahommat ja puunkaato!

Aivan ensimmäisenä eläkepäivillä on tarkoitus kuitenkin lähteä miehen kanssa matkustamaan. Kultahäät kolkuttavat ovella.

– Meille tulee ensi kuussa täyteen 50 vuotta avioliitossa, Lindström hymyilee.

Menoinfo