Jutut

Kolumni: Ruoka vaikuttaa moneen asiaan elämässä

Sirpa Pietikäinen

Kun lueskelin Syö hyvin, voi paremmin! -kirjaa ja selailin sen reseptejä, pohdin, miten ruoka vaikuttaa niin moneen asiaan elämässämme: terveyteen, talouteen, ympäristöön ja toisiin ihmisiin.

Tutkimus näyttää vahvasti, että ruoka voi joko ennaltaehkäistä tai pahentaa sydän- ja verisuonitauteja, syöpää, diabetesta tai muistisairauksia.

Samat valinnat ovat monien eri sairauksien taustalla. Runsas määrä transrasvoja, sokereita, pitkälle jalostettua ruokaa, leikkeleitä ja kovia rasvoja huonontaa ennustetta.

Paljon kasviksia, tuoretta ravintoa, siemeniä ja pähkinöitä sekä hyviä öljyä taas ennaltaehkäisee sairauksia normaalia ruokavaliota enemmän. Nämä samat valinnat pätevät näihin kaikkiin eri sairauksiin.

Krooniset sairaudet lisääntyvät kovaa vauhtia ja ainakin osasyynä lisääntymisen taustalla on epäterveelliset ruokavalinnat. Esimerkiksi kakkostyypin diabetesta ja sydäntauteja voi ennaltaehkäistä terveellisellä ruokavaliolla.

Kaikki sanovat samaa: ei sokeria tai nopeita hiilihydraatteja, paljon kasviksia ja hyviä rasvoja, kuten oliiviöljyä.

On se kumma, kun tiedämme millainen ruoka olisi hyvää ja terveellistä, mutta meidän ruokajärjestelmämme tuottaa meille kaikkea muuta.

FinTerveys 2017 -tutkimus kertoo, että suomalaiset syövät suosituksia vähemmän tuoreita kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Euroopan parlamentissa toimii kestävien ruokajärjestelmien ryhmä, jonka toinen puheenjohtaja olen. Toimimme yhdessä yli puoluerajojen ja kansallisuuksien kestävämmän ruoantuotannon ja valintojen puolesta. Toimimme läheisessä yhteistyössä kestävien ruokajärjestelmien kansainvälisen asiantuntijapaneelin IPES-foodin kanssa.

Marraskuussa avaamme ryhmällemme nettisivun, jossa paneudutaan ruoantuotannon vaikutuksiin turvallisuuteen, terveellisyyteen, ympäristöön, eläimiin, yhteiskuntaan, kehitykseen ja kansainväliseen kauppaan.

Suomessa Martat toimivat aktiivisesti kestävän arjen edistäjinä, ja heidän nettisivuilta löytyykin paljon tietoa ja vinkkejä myös kestävän ruoan valitsemisen tueksi.

Terveyden lisäksi ruoka ja ruoantuotanto vaikuttavat myös ympäristöön, eläinten hyvinvointiin, talouteen, työllisyyteen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen.

Kestävä kulutus sisältää lähellä tuotettua, mieluummin luomua, sesongin kasviksia, järvikalaa ja parisen kertaa viikossa lihaa, jonka alkuperän tiedämme. Kun sitä käyttää harvemmin tai vähemmän, voi maksaa tuottajille kunnon hinnan ja voi valita vastuullista ja lähellä tuotettua lihaa.

Kun matka pellolta tai järvestä pöytään on lyhyt ja annos kasvispainotteinen tiedämme ruoan alkuperän, jolloin se on turvallisempaa ja terveellisempää, vähennämme pakkausmateriaaleja, varsinkin muovia ja vähennämme ruokahävikkiä.

Aina ei riitä, että ruoka on kasvista, sillä niiden tuotannossakin esiintyy ongelmia. Usein tuotannossa käytetään paljon torjunta-aineita, kuten nyt paljon puhuttanutta glyfosaattia. Glyfosaatti on vielä sallittu aine EU:ssa, vaikka sen epäillään aiheuttavan syöpää. Tämän lisäksi esimerkiksi neonikotinoidit on liitetty mehiläisten määrän laskuun, ja ilman pölyttäjiä ei ole ruokaa.

Kannattaa siis suosia lähellä tuotettua luomua.

Menoinfo