Jutut Hämeenlinna

Ruusuinen tulevaisuus saa tummia sävyjä Sampsa Sarparannan käsissä

Sampsa Sarparannan maalaukset heijastavat huolta omien lasten ja maailman tulevaisuudesta. Taustalla teokset ”Mitä ois tietää” ja ”Ruusuinen tulevaisuus”. Kuva: Riikka Helenius

Perniöläinen kuvataiteilija ja muusikko Sampsa Sarparanta käsittelee isoja asioita arjen näkökulmien kautta Ruusuinen tulevaisuus –näyttelyssään.

Näyttelyn figuratiiviset, klassista realismia edustavat maalaukset heijastavat huolta sekä omien lasten että maailman tulevaisuudesta.

Sarparanta tunnetaan yhteiskunnallisista aiheista, globaalin kapitalismin kritiikistä sekä henkilökuvista.

Hän on yksi harvoista suomalaisista yhteiskunnallisiin kysymyksiin kantaaottavista, realistiseen tyyliin maalaavista taiteilijoista.

Tärkeän osan tuotantoa muodostavat myös pientä ihmistä, yksilöä ja arkipäiväistä elämää kuvaavat työt. Sarparanta on dokumentoinut yli 20-vuotisen taiteilijanuransa aikana paljon oman perheensä elämää.

– Vaimo ja lapset toimivat useimmiten malleinani, hän kertoo.

Taiteilijan 11-vuotias poika toimi kuuden näyttelytyön mallina.

Tytärtä edustaa rippiruusu.

– Ruusu on hauras, herkkä ja kerroksellinen kuin nuori ihminen, jolla on nyt ensimmäistä kertaa historiassa odotettavissa huonompi tulevaisuus kuin vanhemmillaan. Ruusu kuvaa toisenlaisen tulevaisuuden mahdollisuutta. Näyttelyä työstäessäni taustalla vaikutti ilmastoahdistus ja huoli omien lasten tulevaisuudesta, taiteilija kertoo.

Näyttelyn teokset ovat tuoreita, viimeisimmät valmistuivat avajaisten aattona.

– Minulla ei ollut tammikuun alussa vielä mitään valmista, ei edes ideaa, Sarparanta paljastaa.

Lähestyvä näyttely pakotti intensiiviseen työskentelyyn. Maalaukset syntyivät vauhdilla, purkauksenomaisesti.

Sarparannan tekniikka on öljyväri.

– Olen maalannut aina öljyväreillä. Vesiväri ei tottele kättäni. Grafiikka on minulle liian pientä ja akryyli liian muovista. Öljyväri, suurten taiteilijanerojen aikoinaan käyttämä väline, sopii minulle.

Sarparanta on opiskellut Lahden Taideinstituutissa ja valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2006.

Mies tunnetaan myös No Shame punk-yhtyeen laulajana ja lauluntekijänä. Sarparanta asuu ja työskentelee Perniössä. Taiteen tekemisen ohella hän työstää parhaillaan myös ensimmäistä sooloalbumiaan.

Sampsa Sarparannan Ruusuinen tulevaisuus -näyttely Galleria Koneessa, Verkatehtaalla 26.3. asti.

Menoinfo